Vojtěch, Svrčinová a kdo ještě? Vládu vyřadil covid?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Vojtěch, Svrčinová a kdo ještě? Vládu vyřadil covid?!

Vojtěch a Svrčinová jsou v častém pracovním kontaktu, je možné, že si virus nějak předali.
Vojtěch a Svrčinová jsou v častém pracovním kontaktu, je možné, že si virus nějak předali. (Foto Aha! – K. Kopáč, ČTK/J. Ožana, M. Přibyl)

Covid už se obratně šíří i mezi těmi, kteří se ho snaží vyhubit – pozitivní jsou totiž ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (35, za ANO) a nově i hlavní hygienička Pavla Svrčinová (58). Tu do laboratoře přivedl strach o mámu.

Vojtěch oznámil svoji pozitivitu o víkendu, na test šel proto, že se cítil unavený. Včera se pak se svojí zprávou ozvala Svrčinová. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Daniela Köppla má bezpříznakový průběh. Svrčinová šla na preventivní test, když se dozvěděla o Vojtěchovi. „Má maminku, které je přes 90 let, stará se i o rodiče manžela, tak to udělala z opatrnosti. Byla z výsledku dost překvapená, protože jí opravdu nic není,“ řekl Aha! dobře informovaný zdroj z jejího okolí.

Už tam trasují

Vojtěch také vytvořil seznam lidí, s nimiž se v poslední době setkal, a dal je k dispozici hygieně. „Rizikový kontakt je ten, se kterým jste bez ochrany dýchacích cest po více než patnáct minut, na vzdálenost jeden a půl metru,“ upřesnil v České televizi. A na ministerstvu zdravotnictví už začali jednat. „Dostali jsme trasovací telefonát, byly nám nabídnuty dobrovolné testy, většina lidí si na ně došla, určitě v řádu desítek zaměstnanců. Zatím jsou všichni negativní,“ řekl Aha! mluvčí rezortu Daniel Köppl.

Nosí ochranu

Nejde jen o úředníky. Minulý týden zasedala vláda a na jednání byl i Vojtěch, oči jsou tedy upřeny i na ty nejklíčovější politiky včetně končícího premiéra Andreje Babiše (67, ANO) a vicepremiérů v demisi Karla Havlíčka (52, ANO) či Jana Hamáčka (43, ČSSD). Hygiena je však nekontaktovala, protože na vládě sedí od sebe ve vzdálenosti větší než 2 metry, a pokud zrovna nepijí nebo nejedí, mají nasazené respirátory. Aha! to potvrdil i Hamáček. „Ve čtvrtek (minulý týden – pozn. red.) jsem na vládě byl, nicméně jsem se v žádném okamžiku nepohyboval v blízkosti pana ministra Vojtěcha. Jsem očkován a pravidelně se samotestuji antigenními testy (naposledy dnes),“ upřesnil ve zprávě.

Vojtěch a Svrčinová o omezeních pro neočkované: Bavorský model od pondělí

Video se připravuje ...

Změna pravidel

Pravda je však taková, že ač se Svrčinová a Vojtěch potkali v posledních dnech jistě s desítkami lidí, většina z nich podle platných pravidel nemusela do karantény, a ani na test. Kdo byl totiž očkovaný a má kontakt s někým nakaženým, byl testován pouze v případě, že má příznaky. Jinak si mohl dělat, co chce, a bohužel, třeba i virus roznášet dál – jak potvrzují průzkumy, i plně očkovaní lidé totiž mohou být přenašeči, i když v daleko menší míře. Vláda proto včera rozhodla, že očkovaní lidé s významným kontaktem s nakaženým – třeba v domácnosti – budou muset 5. až 7. den po kontaktu na PCR test (bude hrazen z pojištění). Dokud neobdrží případný pozitivní výsledek, nebudou však muset do karantény.

Vakcína bude povinná?

Miloš Zeman (77), který se nakazil koronavirem i navzdory třem dávkám vakcíny, by chtěl, aby očkování bylo povinné. „Zdá se, že je to opravdu jediná cesta, jak se z té covidové krize dostat,“ řekl na včerejším online jednání Visegrádské čtyřky. A souhlasí i ministerstvo zdravotnictví – od 1. března bude pro vybrané profese (zdravotníky, hasiče, policisty, pracovníky v sociálních službách apod.) a lidi nad 60 let vakcína povinná. Nastupující koalice SPOLU a PirSTAN přitom toto odmítá.

Program Antivirus: Příspěvek schválen

Pandemie o zisky připraví stovky firem. Vláda tak včera opět obnovila program Antivirus, tedy příspěvky na náhrady mezd. Program, který má bránit propouštění, byl jediným bodem včerejšího jednání končící vlády Andreje Babiše (67, ANO). Příspěvek by měl být firmám vyplácen zpětně k 1. listopadu. „Stále platí, že bude příspěvek ve výši 60 % vyplácených mezd včetně odvodů, maximálně však do výše 29 tisíc na zaměstnance,“ oznámila po jednání kabinetu na sociálních sítích končící ministryně práce Jana Maláčová (40, ČSSD). Rezort na to vyčlení 1,4 miliardy korun především z evropských peněz.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.