Proč se vyhnout půjčce v rodině | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Proč se vyhnout půjčce v rodině

 (Shutterstock)

Půjčka je vždy závazek a riziko bez ohledu na to, kdo nám ji poskytne. Ať již je to banka, nebankovní společnost anebo členové rodiny, vždy platí to samé: půjčku budete muset zaplatit a v případě, že tak neučiníte, dostanete se do velkých problémů. Každý z uvedených způsobů získání půjčky má svá pro a proti. To platí samozřejmě i pro půjčky v rámci rodiny. S čím v takovém případě počítat a jak se taková půjčka liší od těch, které poskytují instituce, ať již banky či jiní poskytovatelé?

Obecné parametry půjček

Jak již bylo zmíněno, každá půjčka znamená zátěž, se kterou musí člověk následně žít až do chvíle, kdy jí celou splatí včetně všech úroků a poplatků. Podle zákona by všechny instituce měly kontrolovat bonitu žadatele o úvěr, aby nedocházelo k tomu, že úvěr dostanou i ti, kdo jej nejsou schopní splácet.

Nic samozřejmě nefunguje stoprocentně a vždy existuje riziko, že se tak stane. Nebankovní instituce jsou navíc oproti bankám v plnění tohoto závazku často poněkud benevolentnější. To sice může být výhoda ve chvíli, kdy půjčku opravdu potřebujete, ale banka vám jí neposkytne, zvyšuje se tím ale riziko dluhové pasti.

V případě, že bance nebo nebankovnímu poskytovateli online půjčky nesplácíte, jen těžko můžete očekávat jakoukoliv velkorysost. V některých případech možná dosáhnete odkladu splátek nebo rozepsání plateb do splátkového kalendáře, hned potom ale budou následovat opravdové problémy. Právě ono nekompromisní chování společností poskytujících úvěry může leckoho vést k myšlence půjčit si potřebné peníze od členů rodiny. I to má však své úskalí.

Co znamená půjčit si v rámci rodiny

Pokud panují ve vaší rodině dobré vztahy, je půjčka v rámci rodiny na první pohled nejlepší možná volba. A pravděpodobně tomu tak i je, riziko je ale velké. Jistě lze očekávat, že u půjčky v rámci vstřícné a fungující rodiny nebude úrok nastaven buď vůbec, anebo velmi nízko. Jaká ale bude v tomto případě ale cena za nesplácení? Bude také výhodnější než u klasického úvěru? Pravda je taková, že nikoliv.

V případě klasického úvěru riskujete problémy s exekucí a osobním bankrotem, v případě půjčky v rámci rodiny jsou rizikem zhoršené vztahy. A to může být až příliš velká cena, za kterou rozhodně nestojí to, že si pořídíte novou nábytkovou sestavu, moderní televizi nebo nejnovější telefon.

Půjčka ano nebo ne?

Závěr z výše uvedeného je takový, že půjčka je riskantní za všech okolností. Vždy si dobře rozmyslete, zda není možné třeba více šetřit v domácnosti a zajistit tak, abyste půjčku vůbec nepotřebovali. Vždy je lepší odepřít si zbytnou věc než se zadlužit, lhostejno u jakého věřitele.

Je samozřejmě jasné, že život může přinést i takové situace, které jinak než půjčkou řešit zkrátka nelze. V takovém případě detailně posuďte všechna pro a proti různých způsobů půjček. Odpovězte si na otázku, zda jste ochotní riskovat dobré vztahy se svými nejbližšími.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.