Pracujete pro stát? Dostanete víc! Od vlády 1400 korun k platu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pracujete pro stát? Dostanete víc! Od vlády 1400 korun k platu

Ve státních a veřejných službách pracuje na 652 tisíc lidí. Mezi ně se řadí vojáci, policisté, hasiči, zdravotníci, ale i učitelé, uklízečky, pracovníci v sociálních službách a také úředníci
Ve státních a veřejných službách pracuje na 652 tisíc lidí. Mezi ně se řadí vojáci, policisté, hasiči, zdravotníci, ale i učitelé, uklízečky, pracovníci v sociálních službách a také úředníci (Foto Aha! – M. Přibyl, T. Tran, J. Poláček, ČTK/L. Peřina, K. Šulová)

Od ledna příštího roku by si státní zaměstnanci měli přilepšit. Platy jim mají vzrůst o 1400 korun. Rozhodl o tom včera končící kabinet Andreje Babiše (67, ANO). Navzodry tomu, že příští vláda chce růst platů zarazit!

Tisícovku by měli dostat zaměstnanci státu plošně v tarifech, o 400 korun se pak má zvýšit nenároková složka platu. To se týká například vojáků či zaměstnanců v ozbrojených složkách. Výjimku z tohoto plošného navýšení budou mít učitelé a částečně zdravotníci. V případě pedagogických pracovníků se od ledna zvýší jejich platové tarify o tři procenta.

Zdravotníkům s platem do sedmé třídy o 1400 korun a nad ni o šest procent. Jejich zodpovědnost Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (57, ODS) ale už v neděli řekl, že takové nařízení by nová vláda zrušila. Podle něj je nespravedlivé přidávat všem zaměstnancům stejně, rozhodovat by měl výkon. Ministryně financí Alena Schillerová (57, ANO) však tvrdí, že s přidáním již navržený rozpočet na příští rok počítá. „Co udělá příští vláda, to je její politická odpovědnost, to nebudu komentovat,“ řekla včera šéfka státní kasy.

Kdo jsou státní zaměstnanci

Ve státních a veřejných službách pracuje na 652 tisíc lidí. Mezi ně se řadí vojáci, policisté, hasiči, zdravotníci, ale i učitelé, uklízečky, pracovníci v sociálních službách a také úředníci.

Státní správa vs. soukromý sektor

Kolik se bere u soukromníka a kolik platí stát? Pravidlo, že v soukromé sféře se vydělává více, už neplatí. Průměrný plat v minulém roce činil 42 555 korun, zatímco průměrná mzda přitom byla o 4928 korun nižší.

Podpořili dávku na energie

Kabinet včera také podpořil plán ministerstva práce a sociálních věcí na pomoc lidem postižených energetickou krizí. Už v úterý ministryně Jana Maláčová (40, ČSSD) oznámila, že její resort chystá mimořádnou dávku pomoci. Dávku na úhradu faktur či nedoplatků půjde podle Maláčové po odchodu od dodavatelů poslední instance (DPI) získat za mírnějších podmínek. Po krachu společnosti Bohemia Energy muselo 900 000 odběratelů přejít k DPI. Zálohy se jim násobně zvedly. Stejně jsou na tom i klienti dalších firem, které s dodávkami skončily.

Vydejte nám Babiše!

O vydání premiéra Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo požádal v úterý Sněmovnu státní zástupce Jaroslav Šaroch. Babišovo trestí stíhání bylo přerušeno, protože ve sněmovních volbách na začátku října znovu obhájil poslanecký mandát, a tím i imunitu. Žádost žalobce teď musí posoudit sněmovní mandátový a imunitní výbor, který byl včera nově ustaven. Na včerejší tiskovce se Babiš k nové žádosti odmítl vyjádřit. Kauza se týká oprávněnosti evropské dotace ve výši 50 milionů korun na stavbu farmy na Benešovsku. Už v minulosti Sněmovna dvakrát vyhověla žalobcům, aby byl Babiš vydán ke stíhání.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.