Jak se zvýšila minimální i zaručená mzda: Víte, kolik máte brát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak se zvýšila minimální i zaručená mzda: Víte, kolik máte brát?

Peníze
Peníze (Foto scom)

Zhruba 140 000 lidí v Česku pracuje za minimální mzdu. Ta se sice od ledna zvýšila o tisícovku, přesto se z ní zbohatnout nedá. Jenže kromě minimální mzdy se zvýšila i mzda zaručená. Koho se týká a jak na ni dosáhnout?

Méně brát nesmíte

Minimální mzda je určená pro nejjednodušší práce. Letos jde o částku 16 200 Kč. Méně než 96,40 Kč za hodinu práce tak brát nesmíte. *Na minimální mzdu máte nárok bez ohledu na to, jestli jste v klasickém pracovním poměru, nebo pracujete na některou z dohod (dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti).

Zvýšit platové »minimum« musí šéf automaticky. *Dodržování zákona kontrolují pracovníci státního úřadu inspekce práce. Můžou uložit pokutu až do výše 2 milionů korun.

Zaručená mzda: Odměna za odbornost

Při složitější, odpovědnější a namáhavější práci, má zaměstnanec nárok na tzv. zaručenou mzdu.

Existuje 8 skupin zaručené mzdy a zaměstnanec je do konkrétních skupin zařazený podle nejnáročnější činnosti, kterou v práci vykonává. Např. prodavačka, která v obchodě i uklízí, bude placená jako prodavačka, nikoli jako uklízečka. *Při zařazení do skupiny zaručené mzdy nezáleží na vzdělání ani praxi. Rozhoduje jen pracovní náplň.

»Dohodáři« na zaručenou mzdu nárok nemají. Nesmí ale brát méně, než je minimální mzda.

Nenechte se ošidit

Dosáhnete na stanovenou částku jen díky příplatkům za přesčasy a víkendy? Máte mít víc! Do minimální a zaručené mzdy je totiž možné zahrnout jen osobní ohodnocení a prémie.

Naopak, není do nich možné zahrnout příplatky...

...za práci přesčas

...za práci ve svátek

...za noční práci

...za práci ve ztíženém pracovním prostředí

...za práci v sobotu a v neděli

 

Na účtu uvidíte méně

Protože minimální i zaručená mzda se vždy uvádí před zdaněním, zaměstnancům na účtu přistane částka snížená o zdravotní a sociální pojištění a zálohu na daň.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.