Karolínku (15) propustili po léčbě leukemie: Doma až po 10 měsících! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Karolínku (15) propustili po léčbě leukemie: Doma až po 10 měsících!

Statečná Karolínka Dědičová v Nemocnici Motol.
Statečná Karolínka Dědičová v Nemocnici Motol. (Foto archiv rodiny)

Doma! Většinou si ani neuvědomíme, jaké štěstí je odemknout byt či dům a být se svými blízkými. Karolínka Dědičová (15) z Roštění na Kroměřížsku se mezi ně vrátila po neuvěřitelných 10 měsících strávených v nemocnici.

Léčila se z nejtěžší formy rakoviny krve, takzvané myeloidní leukemie. Nejprve v Olomouci, pak v pražském Motole. Vypadalo to s ní zle. Pak se stal téměř zázrak. Náročná léčba dospěla do fáze, kdy mohla podstoupit transplantaci kostní dřeně. Veliké štěstí bylo, že jí životadárné buňky mohl poskytnout vlastní bráška Jaroslav (12) a nemusela čekat, zda se najde dárce v registru dárců. Nemoc se přitom ohlásila nenápadně, nejprve měla angínu. Po ní byla stále unavená. Po vyšetřeních se rodiče dozvěděli, o jak závažnou chorobu jde.

Dvě děti na lůžku

„Transplantace se uskutečnila 13. září, byl to pro mne těžký den, ale spojený s velkou nadějí. Na jednom oddělení syn po hodinové narkóze, kdy mu z pánve vzali 800 mililitrů dřeně, na druhém pořád těžce nemocná dcera. Následovaly čtyři týdny strachu, jak se dřeň přihojí. K mé nepopsatelné radosti se stalo, Kája s Jardou to dokázali, tekly mi slzy štěstí i bolesti,“ popisuje už z domova maminka Martina (39), která byla s dcerou prakticky pořád, aby jí během nesmírně náročné léčby byla oporou.

Nadšení z jídla

Nyní se Kája cítí dobře. Musí dávat velký pozor na jakoukoliv nákazu, ale věci jdou jasně k lepšímu. Už jen návrat domů... „Nejdříve, když jsem přijela, jsem chtěla obejmout všechny tři brášky a pak mě moc potěšila mamka. Udělala moji oblíbenou domácí pizzu a králíka na smetaně, bylo to vynikající,“ usmívá se bojovnice. Do běžného života se vrací jen zvolna. Deváťačka se zatím učí doma, pokud půjde všechno, jak má jít, mohla by do školy někdy na přelomu zimy a jara. Připravuje se už také na přijímačky na střední pedagogickou školu, aby jednou mohla stejně jako maminka učit předškoláky.

Kontroly třikrát týdně

Je sice doma, ale téměř stále na cestách. Na kontroly k lékařům musí Karolínka třikrát týdně, dvakrát do Fakultní nemocnice Olomouc, jednou do Fakultní nemocnice Motol v Praze. Tamní lékaři její léčbu označili za jednu z nejnáročnějších a nejzdlouhavějších u nás.

Zachránce Jarda: Musí se šetřit

Její bráška Jarda, dárce kostní dřeně, bere věci tak, jak šly. „Jsem hlavně moc rád, že je Kája doma, a už se těším, až mi bude pomáhat s domácími pracemi, ale chápu, že se ještě musí šetřit, tak zaberu,“ směje se šikovný klučina, stejně jako se z návratu velké sestry radují dva další mladší bráchové, Michal (7) a Pavel (5).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.