Nadšenec Jaroslav z Frýdku-Místku: Unikátní muzeum meteoritů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Nadšenec Jaroslav z Frýdku-Místku: Unikátní muzeum meteoritů!

Jaroslav Filip drží nejvzácnější kus své sbírky, meteorit Pallasit Keňa.
Jaroslav Filip drží nejvzácnější kus své sbírky, meteorit Pallasit Keňa. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Expozici vesmírných kamenů otevřel nad šenec do kosmu Jaroslav Filip (38) z Frýdku-Místku. Druhou největší sbírku v zemi sám obohacuje o »nebeské kamínky« s letitou minulostí a o všem umí zasvěceně vyprávět.

Desítky unikátních nálezů z celého světa jsou nově k vidění v muzeu ve Frýdku-Místku. Kameny, které k nám přiletěly z vesmíru, nashromáždila skupina sběratelů a nadšenců pod vedením člena Světové asociace sběratelů meteoritů Jaroslava Filipa. „Nyní po několika letech nastal čas, aby naši sbírku mohla obdivovat i veřejnost. Proto jsme se rozhodli otevřít toto unikátní muzeum,“ říká Jaroslav a zdůrazňuje, že vstup je zdarma.

K vidění tu jsou stovky meteoritů z různých koutů světa. Jaroslav je sám jezdí hledat, případně je kupuje. „A máme vystaveno také několik desítek tektitů, tedy přeměněných hornin, včetně českých vltavínů. Naší specialitou je i to, že si návštěvníci muzea mohou některé meteority osahat. Chceme, aby si od nás odnášeli opravdový zážitek,“ láká k návštěvě za poznáním.

Víte, že...

...osudový střet meteoritu s povrchem planety se odehrál patrně před 66 miliony lety? Doplatili na něj dinosauři. ...nejtěžší meteorit byl nalezen v Namibii? Vážil 60 tun. ...v roce 2005 byl objeven meteorit jinde než na planetě Zemi? A to na Marsu.

Výlet do minulosti

Meteorit dokáže přinést důkazy o vzniku planet, sluneční soustavy i celého vesmíru. Navíc některé meteority jsou starší než planeta Země, takže nám dávají nahlédnout do daleké minulosti.

Domů se šperkem

Zážitek pro návštěvníky může být i trvalého charakteru. Jaroslav Filip některé meteority nabízí jako suvenýr! Třeba i jako šperk. „Můžete si odnést svůj vysněný kousek vesmíru ve formě ověřeného meteoritu. Chystám pro zatraktivnění také pravidelné přednášky s ukázkami těchto unikátních vesmírných poslů,“ plánuje Filip.

Padající hvězdy

Co to vlastně je meteorit? Vesmírné těleso, které alespoň částečně přežije průlet zemskou atmosférou a dopadne až na zemský povrch. Země se každý den střetává s tunami vesmírného materiálu, který pak na noční obloze vidíme jako – lidově řečeno – padající hvězdy. Většina takového materiálu se ale odpaří v atmosféře, protože se jedná o velmi malé částečky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.