Zloděj měl zálusk na granáty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zloděj měl zálusk na granáty

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Policie ČR)

Dvakrát se v roce 1967 pokusil neznámý chmaták vykrást Muzeum českého granátu v Třebenicích na Litoměřicku. První pokus o vloupání se mu nezdařil, stihl jen rozbít dvě okrasná vitrážová okna. Tím správě muzea způsobil škodu za 20 tisíc tehdejších korun.

Pobertu ale sbírky muzea z proslulých českých granátů lákaly natolik, že se do Třebenic vypravil i podruhé. Jak napsal 12. července uvedeného roku denní tisk, tentokrát už byl dlouhoprsťák o něco úspěšnější, ale...

Napřed přeřezal ochranné okenní mříže, vyrazil výplň a vnikl do budovy. Tam pak šlohl granátové šperky, podle tisku v »dosud nezjištěné ceně«. Jestli si ale zloděj myslel, že má vyhráno a muzeální cennosti má definitivně ve své moci, šeredně se spletl. Nepočítal totiž se signalizačním poplašným zařízením, které bylo v muzeu instalováno. Na signál »poplach« vyrazili k budově muzea příslušníci tehdejší Veřejné bezpečnosti a zadržení zloděje bylo už jen dílem několika chvil. A ejhle! Brzy se ukázalo, kdo se to do třebenického muzea vloupal. Letitý, nenapravitelný zloděj J. K. (63) z Prahy, mužům zákona dobře známý recidivista. Mříže v muzeu sice přeřezal, ale na ty vězeňské, které ho už zase čekaly, byl krátký.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.