Lák z okurek jako super surovina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lák z okurek jako super surovina

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Tak schválně... Patříte do skupiny lidí, kteří vylévají nálev z okurek do záchodu, nebo ho dále zužitkováváte? Pokud do té první, tak pozorně čtěte dál! Nejen, že vás může zachránit od kocoviny, pomáhá ale také proti bolesti v krku a nakonec ho můžete využít na konzervování potravin!

1) Nápoj pro sportovce a pomoc proti křečím

Kdo by měl rozhodně pít okurkový lák, jsou sportovci. A to ze stejného důvodu, jako u těch, co mají za sebou »náročný večer« – vysoký obsah sodíku. Když po každém tréninku vypijete čtvrtinu sklenice láku smíchaného s vodou, výrazně si pomůžete od únavy svalů a také od křečí. To potvrdili i vědci ze Státní univerzity v Severní Dakotě v roce 2010, kdy ve své studii zveřejnili, že svalové křeče lze vyřešit za minutu a půl, a to právě díky láku z okurek! Ve studii řeší mimo jiné, zda za úlevou stojí ocet v nálevu více, než přítomnost sodíku...

2) Uleví od popálenin od sluníčka

Spálili jste se od sluníčka? Namočte vatový tamponek do láku a potřete jím dotyčná místa na těle. Klíčem ke zklidnění je ocet společně s okurkovou šťávou, které společně uleví od bolesti.

3) Bolest v krku a nachlazení

Na podzim během chřipkového období se určitě bude hodit tento tip... Lák z okurek totiž můžete využít jako pomocníka při léčbě nachlazení a bolesti v krku. Přítomný ocet funguje podobně jako sirup proti kašli a lák obsahuje vitaminy i řadu antioxidantů. Takže celkově pravidelným pitím láku můžete posilovat imunitu.

4) Pomocník v kuchyni

Jelikož lák obsahuje ocet, můžete ve vaší kuchyni jednoduše a rychle nahradit zálivku na salát. Zkusit ho také můžete smíchat s jogurtem a vyčarovat tak krémovou zálivku na vaječný či bramborový salát. Někdo používá lák i pro marinování masa, které je poté jemnější. Šťávu lze dobře využít i pro grilování ryb, které tak získají větší křehkost. Další možností, jak znovu zužitkovat lák během vaření, je využít ho na konzervování potravin. Je to jednoduché. Do skleničky plné láku vložte například vejce natvrdo, česnek nebo cibuli. Vydrží tak déle. Tento trik výborně funguje také na konzervovanou zeleninu.

5) Záchrana proti kocovině

Uleháte do postele po náročném večeru a s pocitem, že ráno bude opravdu náročné? Tak ještě než zaberete, dejte si pár doušků láku z okurek! Kocovinu včetně bolesti hlavy totiž způsobuje dehydratace. Tekutina z nakládaček se pyšní vysokým obsahem sodíku, což může být skvělé pro zvýšení hydratace a celkově pomáhá uvést tělo zpět do rovnováhy...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.