Pod Řípem vědci zkoumají pravěké hroby: Mohyla je stará 6000 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Pod Řípem vědci zkoumají pravěké hroby: Mohyla je stará 6000 let!

Pohled z dronu na archeologické sondy na mohyle ve Vražkově.
Pohled z dronu na archeologické sondy na mohyle ve Vražkově. (Foto archeologové ZČU Plzeň)

Mohylu z pozdní doby kamenné zkoumají archeologové ve Vražkově pod horou Říp na Litoměřicku. Cenný monument značně doplatil na to, že leží v zemědělské krajině. Poničila ho eroze a orba.

Celý plášť 31 metrů dlouhé a asi 11 metrů široké mohyly vzal kvůli špatným podmínkám za své. „Zachoval se jen obvodový příkop a dvě hrobové jámy, které jsou rovněž částečně poškozené orbou,“ uvedl vedoucí výzkumu Petr Krištuf ze Západočeské univerzity v Plzni.

 

Chudé hroby

První, silně rozoraný hrob obsahuje rozházené lidské kosti a rozbitou keramickou nádobu. Do druhého byl uložený dospělý jedinec bez jakékoli pohřební výbavy. „Chudší hrobová výbava byla pro tyto mohyly typická. Významnost pohřbeného byla spíše zdůrazněna mohylovou konstrukcí,“ vysvětlil Krištuf.

 

Rodinné vazby

Vědci, kromě Západočeské i z Karlovy a České zemědělské univerzity, teď budou zkoumat například i chemické složení půdy či genetické vzorky. „Díky analýze pravěké DNA bude snad možné sledovat příbuzenské vztahy pohřbených jedinců. Tím alespoň částečně oživí vztahy, které spolu měli naši dávno zemřelí předci,“ dodal Jan Turek z pražské Univerzity Karlovy.

Unikátní projekt

Zkoumání bezmála šest tisíc let starých dlouhých mohyl v krajině pod Řípem je unikátním, v evropském měřítku ojedinělým projektem českých vědců. Vedle archeologického průzkumu analyzují například i vzorky půdy. Ukazuje se, že v lokalitě lidé běžně nežili, šlo spíše o rituální místo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.