Brněnský unikát: Šamanova loutka! Je stará 30 tisíc let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Brněnský unikát: Šamanova loutka! Je stará 30 tisíc let

Téměř 30 tisíc let stará šamanská loutka z období konce lovců mamutů.
Téměř 30 tisíc let stará šamanská loutka z období konce lovců mamutů. ( Foto Aha! – Zdeněk Matyáš a Moravské zemské muzeum)

Ta figurka je stará téměř 30 tisíc let. Pravěkému šamanovi sloužila k obřadům. Na podzim roku 1891, tedy před 130 lety, ji ve čtyřmetrové hloubce objevili dělníci na rohu Francouzské a Přadlácké ulice v Brně.

Žádný poprask se ale tehdy nekonal. Teprve po 75 dnech prozkoumal nálezy profesor německé techniky Alexander Makowsky. A prvotřídní archeologická senzace byla na světě! Hrob šamana z končící doby lovců mamutů totiž podle znalců skrýval zřejmě jednu z nejstarších loutek na světě.

„Je z mamutoviny a skládá se ze tří dochovaných částí: hlavy, trupu a levé ruky. Podobné sošky sloužily šamanům k různým obřadům a také jako lapače duchů,“ podtrhl význam objevu archeolog Martin Oliva z Moravského zemského muzea. Na místě unikátního nálezu nyní muzeum, při příležitosti kulatého výročí, umístilo pamětní desku. Loutka srovnatelná významem s legendární věstonickou venuší opustila depozitář kvůli focení jen na několik hodin.

Trpěl kostižerem

Zkoumáním lebky a části stehenních kostí muže v hrobě přineslo poznatek, že trpěl kostním zánětem, tedy kostižerem. „Ten musel být vrozený, takže pohřbený muž po celý život trpěl značnými bolestmi. Právě z takových psychicky zkoušených jedinců se rekrutovali šamani, čili osoby domněle schopné komunikace s duchy v zájmu svého společenství,“ upozornil archeolog Martin Oliva.

Lovci mamutů

Radiokarbonové datování z oxfordské laboratoře určilo stáří nálezu ve Francouzské ulici na téměř 24 tisíc let. Podle znalců může být soška ještě o tři až čtyři tisíce let starší. Existence loutka tak spadá do sklonku éry lovců mamutů s kulturou zvanou gravettien.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.