Jak vypadal český pravěk? Potomky mohli plodit jen vyvolení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak vypadal český pravěk? Potomky mohli plodit jen vyvolení!

Vědci použili k analýze přes 200 koster včetně ženy pohřbené v Dolních Beřkovicích u Mělníka.
Vědci použili k analýze přes 200 koster včetně ženy pohřbené v Dolních Beřkovicích u Mělníka. (Foto AÚ AV ČR)

Šokující poznatky přinesl výzkum o tuzemském pravěku. Genetickou analýzou koster lidí žijících na našem území před 7000 až 3500 lety vědci odhalili dosud neznámé kultury i skupinu privilegovaných mužů s výhradním právem plodit děti. 

Studie česko-německého týmu byla provedena na vzorku 271 koster a odhalila tři nové migrační vlny do české kotliny. Při té poslední, na začátku starší doby bronzové, k nám dorazily kmeny ze severovýchodní Evropy a napomohly vzniknout tzv. únětické kultuře. „Kontakty na Pobaltí se přitom archeologicky projevují v době bronzové až později, kdy tento region hrál klíčovou roli například jako zdroj jantaru,“ řekl Michal Ernée z Archeologické ústavu Akademie věd ČR.

Studie se zabývala také příchodem kmenů ze stepních oblastí před 4500 lety. Tehdy se podle vědců v Čechách zmenšila genetická rozmanitost mužů. „To může odrážet vznik nových sociálních struktur nebo vědomých, cílených regulací sexuálního chování, vedoucího ve svém důsledku k vytvoření systému, ve kterém měla jen omezená skupina mužů právo plodit potomstvo,“ uvedl Luka Papac z německého ústavu Maxe Plancka pro výzkum historie lidstva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.