Rakytník, oranžový zázrak: 3 tipy, co s ním | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rakytník, oranžový zázrak: 3 tipy, co s ním

Rakytník platí za zázrak
Rakytník platí za zázrak (Profimedia.cz)

V poslední době je rakytník velmi populární léčivkou. Navíc je nenáročný na pěstování a na podzim rozsvítí zahradu oranžovými plody. Je to zkrátka rostlina, kterou se vyplatí mít v okolí.

Nejlepší doba pro sklizeň rakytníkových bobulí je těsně před prvními mrazy. Obvykle se bobule sklízejí od poloviny září do října. Vzhledem k tomu, že je rakytník trnitý keř a bobule na něm rostou v hustých trsech, je jejich sběr trochu oříšek. Je možné buď bobule z keře odstříhat i s větvemi (ale není možné keř »oholit«, protože by příští rok nerodil), další metoda je nechat plody zmrznout a pak keře protřepat a plody posbírat. Je také možné bobule z keře sklízet obyčejnou vidličkou.

Čaj

Potřebujete: ✔ 2 lžíce suchých plodů rakytníku s několika listy ✔ 250 ml vody Postup: Do hrnce nasypte bobule, sušené listy a vodu. Přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a přikryjte pokličkou. Nechte bobule a listy 10 minut louhovat. Přidejte trochu citronové šťávy, můžete přisladit medem.

Džem se skořicí

Potřebujete: ✔ 1 l šťávy z rakytníku ✔ 500 g krupicového cukru ✔ 600 g hrušek ✔ 2 tyčinky skořice ✔ 16 celých tobolek kardamomu ✔ 600 g jablek Postup: Z bobulí rakytníku vylisujte šťávu na odšťavňovači, tu přelijete do hrnce a přidejte cukr, nastrouhané hrušky, celou skořici, tobolky kardamomu a na kostky nakrájená oloupaná jablka. Vařte 15 – 20 minut na potřebnou hustotu a nakonec vyndejte skořici. Hotový džem plňte do vyvařených sklenic a nechte vychladnout dnem vzhůru. Skladujte v temnu a chladu až několik let. Tip: Abyste zjistili, jestli už má džem správnou hustotu, dejte trochu na talířek a nechte zchladit v lednici.

Skandinávský ocet

Potřebujete: ✔ 200 g čerstvých plodů rakytníku řešetlákového ✔ 500 ml bílého vinného octa ✔ 250 g krupicového cukru ✔ sterilovanou skleněnou nádobu o objemu 2 litry se skleněným víčkem Postup: Bobule dvakrát nebo třikrát propláchněte ve studené vodě a pak nechte okapat v cedníku. Smíchejte ocet a cukr v hrnci s 200 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Tuto směs nechte zcela vychladnout. Vložte bobule do dvoulitrové sterilizované sklenice a zalijte je octem. Sklenici uzavřete a nechte ji 4 týdny v klidu stát.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.