Babiš a 381 milionů! Expert Kouba: Musí doložit, kde je vzal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Babiš a 381 milionů! Expert Kouba: Musí doložit, kde je vzal

Andrej Babiš si v roce 2009 podle zveřejněných záznamů poslal přes daňové ráje téměř 400 milionů korun, za které pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře.
Andrej Babiš si v roce 2009 podle zveřejněných záznamů poslal přes daňové ráje téměř 400 milionů korun, za které pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. (Profimedia.cz)

Pár dní před volbami zažívá premiér Andrej Babiš (67, ANO) horké chvilky. V minulosti měl přes své firmy v daňovém ráji poslat téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil třeba zámeček ve Francii.

Jenže... Sám vždy daňové ráje kritizoval, a hlavně podle expertů mohlo jít o praní špinavých peněz! Zjištění přinesl server Investigace.cz, který je součástí mezinárodního projektu Pandora Papers založeného investigativními novináři. Podle nich si Babiš v roce 2009 prostřednictvím právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a diskrétně založit firmy, kde figurovali nastrčení lidé. „O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ napsal server Investigace. cz s tím, že vše nese znaky praní špinavých peněz. Když pak Babiš vstoupil do politiky, neuvedl informace o tomto majetku v povinných přiznáních.

Ovlivnění voleb

„No, a je to tady. Čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby. Tentokrát případem starým 12 let. Před mým vstupem do politiky,“ reagoval na zjištění mezinárodní skupiny před víkendovými sněmovními volbami premiér Andrej Babiš s tím, že neudělal nic nezákonného ani špatného. Včera k tomu ještě řekl, že o podvod nejde. „Realitní kancelář mi doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ dodal s tím, že žádné nemovitosti ve Francii nevlastní. Server ale odmítl, že by šlo o ovlivnění voleb, jelikož na rozplétání kauzy pracovalo přes 600 novinářů z celého světa a na seznamu lidí, kteří »nakupovali« přes tzv. offshorové firmy jsou i další světové osobnosti (viz box).

Musí udržet nervy

Podle politologů kauza skutečně může promluvit do volebního výsledku. „Premiér Babiš zaujal svůj typický postoj, že je to útok na něj. Navíc i ten argument, že se vytáhlo před volbami něco z roku 2009, může na jeho voliče fungovat. Finanční podstata těch machinací jeho voličům uniká a myslím, že nejen jeho voličům. Možná i nám ostatním,“ řekl politolog Josef Mlejnek. Podle politologa Jana Kubáčka záleží i na tom, jak zareagují opoziční strany. „Je dost dobře možné, že když někdo neudrží nervy na uzdě, tak se voliči, kteří váhali mezi ANO a něčím jiným, mohou postavit za toho ostřelovaného,“ myslí si. Podle Investigace. cz hrozí Babišovi vyšetřování nejen ve Francii, ale i v USA a v Česku. Právě ve Francii by o své nemovitosti mohl i přijít, pokud by neprokázal původ 381 milionů korun. Případ začala prověřovat už i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Policisté ale zatím kauzu nikterak nekomentují.

Babiš křičí na úředníky, jak mají postupovat v pandemii. Dramatizace tajné nahrávky z jednání premiéra dokazuje, kdo a jak v Česku řídí pandemii

Video se připravuje ...

Expert na praní peněz Kouba: Musí doložit, kde peníze vzal!

Bývalý vyšetřovatel finanční kriminality a nyní konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba se domnívá, že informace o Babišovi měly české úřady už před pěti lety. Tehdy však byl ministrem financí a Finanční analytický útvar, který se finanční kriminalitou zabývá, spadal pod něj.

Vyjádřil jste se, že celá kauza nese znaky praní špinavých peněz. Proč?

„Offshorové destinace používá spousta lidí k ochraně soukromí nebo k daňové optimalizaci a používají to z naprosto legitimních důvodů. Ale tohle samotné schéma je příliš složité na to, aby člověk ochraňoval svoje soukromí. Kdyby to byly legální prostředky, tak nevytváří takto složité schéma.“

Je podle vás reálné, že českého premiéra začnou vyšetřovat jak v USA, ve Francii, tak i v Česku?

„Úspěch ve vyšetřování bude záviset na rychlé výměně informací. Taková první věc, která by se měla podniknout, je v rámci zahájeného trestního řízení, ty nemovitosti, u kterých je podezření, že je nabyl z výnosu z trestné činnosti, zmrazit. Zajistit je na území Francie, aby se během vyšetřování nestalo, že se nemovitosti majetkově přesunou někam jinam.“

Panamská právní kancelář Alcogal vedla později Andeje Babiše jako extrémně rizikového klienta. Mohly to české úřady vědět?

„V Panamě ho nahlásili pro podezření z praní špinavých peněz a je podle mě jednoznačné, že tamní úřady věděly, že jde o politicky exponovanou osobu. Jsem na základě své dosavadní praxe přesvědčen, že tuto informaci Česko dostalo už v roce 2016. Když se podíváte do výroční zprávy finanční analytické jednotky Britských Panenských ostrovů, komunikace s českým partnerem v roce 2016 opravdu probíhala, komunikovali spolu osmkrát. To je výrazně zvýšená frekvence komunikace oproti minulým létům.“

Tehdy byl ale ministrem financí právě Andrej Babiš...

„V roce 2016 neexistoval Finanční analytický úřad, ale útvar, a bylo to podřízené ministerstvu financí. Určitě s tím nějak naložit šlo, mohli to oznámit orgánům v trestním řízení. Nechci ale spekulovat.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (5. 10. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.