30 let od nálezu nejslavnější mumie světa: Co o ní vlastně víme? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

30 let od nálezu nejslavnější mumie světa: Co o ní vlastně víme?

Mumii můžete vidět v muzeu v italském Bolzanu, je vystavena ve speciálním chladicím boxu.
Mumii můžete vidět v muzeu v italském Bolzanu, je vystavena ve speciálním chladicím boxu. (Foto ČTK/Robert Parigger, ara)

Byl slunečný den 19. září 1991. Manželé Helmut a Erika Simonovi se vraceli z hřebenovky v Alpách na rakousko-italské hranici, když v ledu ve výšce 3210 m n. m. zahlédli mrtvé tělo. Mysleli si, že jde o nedávno zesnulého horolezce. Teprve po pár dnech vyšlo najevo, že se zasloužili o jeden z největších archeologických objevů v historii...

Příběh náhodného nálezu Ötziho (své jméno dostal podle Ötztalských Alp, kde víc než 5 tisíc let odpočíval zavrtaný v ledových krách) obletěla svět. A vědci se okamžitě začali předhánět, kdo toho o pravěkém návštěvníkovi z doby kamenné zjistí víc. Už první analýzy naznačovaly, že německý manželský pár učinil objev století. Ötzi je totiž dodnes vůbec nejstarší mumií v Evropě...

Potomci stále žijí

Co o tajemném pravěkém muži tedy dnes víme? Není toho málo. Zemřel zřejmě ve věku 46 let někdy na jaře mezi lety 3350 a 3100 před naším letopočtem. Zabil jej patrně šíp mířený do zad a následný úder do hlavy. Záhadou ovšem zůstává, co Ötzi dělal na vrcholcích Alp, když se všichni jeho druhové obvykle pohybovali o několik stovek nadmořských metrů níž. Jedna z teorií tvrdí, že na místo nálezu byl Ötzi přenesen až po smrti, v rámci pohřebního rituálu.

Jeho tělo zdobilo celkem 61 drobných tetování. Místa vpichů jehel přitom odpovídají akupresurním bodům, které se používaly v lidovém léčitelství v Asii – ovšem až o 2 tisíce let později, než Ötzi žil. Vědci proto pracují s verzí, že se medicína do zemí Orientu dostala z Evropy. DNA analýza rovněž prokázala, že pravěký lovec patřil k rodové větvi s kořeny na Sardinii a Korsice. Dodnes prý v Rakousku žije 19 osob, které náleží ke stejné populaci a jsou tak zřejmě Ötziho příbuzní.

Komu patří?

Tak o to se pochopitelně ihned po Ötziho objevení začalo přít Rakousko s Itálií. Hora Fineilspitze, kde pravěký muž dlouhá tisíciletí odpočíval, totiž leží přímo na hranicích. Nejprve to vypadalo na »vítězství« Rakušanů. Později se ale ukázalo, že místo nálezu je už na italské straně, a tak byla mumie převezena z rakouského Innsbrucku do Bolzana. Jeho tělo i náčiní jsou dnes vystaveny v tamním archeologickém muzeu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (26. 9. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.