Půjčky na směnku – návod, jak se vyhnout problémům a rizikům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Půjčky na směnku – návod, jak se vyhnout problémům a rizikům

 (Pixabay.com)

Žádné poplatky za sjednání ani pravidelné splátky a dostupnost téměř pro každého. Půjčka na směnku zní jako náramně výhodný produkt. Klient by si však měl být vědom také rizik, která může způsobit. Jaká to jsou? A jak se jim vyhnout?

Půjčka na směnku je typickým produktem nebankovních poskytovatelů a také soukromníků. Směnka se řadí mezi cenné papíry, se kterým věřitel může jít rovnou k soudu. Jejím podpisem se dlužník zavazuje ke včasnému splacení.

Přesto mnoho lidí na lákavé inzeráty nabízející půjčku pro lidi v exekuci či hotovostní půjčky na směnku okamžitě slyší. Jedná se zejména o rizikové klienty s dluhy, již probíhající exekucí či bez zaměstnání, kteří na bezpečný úvěr nedosáhnou. Směnkou však své finanční problémy mohou velice jednoduše ještě zhoršit

Co musí směnka obsahovat?

Aby byla směnka platná, musí splňovat určité náležitosti. Co na směnce nemůže chybět?

  • označení směnka přímo v textu, nikoliv pouze v nadpisu 
  • bezpodmínečný slib či příkaz k uhrazení částky
  • výše částky
  • splatnost formou datumu splatnosti, splatnosti na viděnou či doby od vystavení, po jejímž uplynutí dojde ke splatnosti
  • místo, kde má dojít ke splacení směnky
  • jméno osoby, které má být směnka zaplacena
  • datum a místo vystavení
  • podpis osoby, která směnku vystavila

Směnka musí být vždy zhotovená písemně, ať už ručně či na počítači, a to na jakémkoliv podkladu. Směnka uzavřená ústní dohodou je neplatná. Další důležité informace o správné podobě směnky lze najít na portálu Navigatoruveru.cz.

Pozor na vysoké úroky a poplatky

Okamžitá půjčka na směnku představuje jeden z nejdražších typů úvěru vůbec. Její poskytovatelé totiž nemají za cíl nic jiného, než na svých klientech vydělat. Toho dosahují vysokými úroky a řadou dalších poplatků.

Směnku je možné sepsat v počítači, ale i ručně pomocí kusu papíru.

Ve velkém množství zdánlivě lákavých výhod žadatelé tento důležitý aspekt často přehlížejí. Směnku si sjednají s vidinou rychlého a snadného zisku peněz a nespočítají si, kolik za ni ve výsledku zaplatí. Zpravidla tato částka mnohonásobně převyšuje částku, kterou si původně půjčili. 

Rozhodčí doložka může způsobit nepříjemnosti

Při sjednávání půjčky na směnku je nezbytné znát termín rozhodčí doložka. Po žadateli totiž může být vyžadováno, aby ji podepsal. Co taková rozhodčí doložka znamená?

Jejím podepsáním dává klient druhé straně možnost jmenovat libovolnou osobu tzv. rozhodcem neboli arbitrem. Ten stojí na straně držitele směnky a má za úkol řešit případné problémy s nesplácením. Pro dlužníka to může znamenat značné komplikace. 

Oblíbený produkt lichvářů

Jednou z hlavních věcí, na kterou si dát při sjednávání směnky pozor, je její poskytovatel. Ve většině případů se totiž jedná o lichváře, kteří půjčky poskytují z vlastních zdrojů. Účtují si za ně obrovské poplatky, a když má poté dlužník problém splácet, nebojí se to řešit nelegální cestou

Podezření by v klientovi mělo vzbudit už to, když poskytovatel vyžaduje poplatek za sjednání a pravidelné splátky. To u úvěru na směnku nejsou běžné praktiky. 

Lichváři požadují velmi vysoké poplatky, kvůli kterým klient ve finále zaplatí podstatně více, než si původně půjčil.

Před podpisem směnky by si měl tedy klient jméno poskytovatele dobře prověřit a v případě i sebemenších pochybností udělat krok zpátky. 

Obraťte se raději na ověřené společnosti

Za účelem ochrany spotřebitele byla v roce 2013 přijata novela zákona, která půjčky na směnku zakazuje. Každá společnost, která je nabízí, tak tedy činí nelegálně a klienti by jí neměli důvěřovat.

Nebankovní společnosti však nabízejí řadu jiných produktů, které stejně jako směnka lákají na výhodné podmínky a snadnou dostupnost. Rozdíl tkví v tom, že jsou bezpečnější. Jedná se například o oblíbenou první půjčku zdarma či o úvěr bez doložení příjmu

Každý poskytovatel nebankovních úvěrů musí být držitelem licence od České národní banky. Jejich seznam lze dohledat na webu ČNB. Patří sem například Zaplo, Zonky nebo Provident.  

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.