Nejvýhodnější půjčka: Jak si vybrat mezi nabídkami tu správnou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejvýhodnější půjčka: Jak si vybrat mezi nabídkami tu správnou?

.
(Mathieu Stern, Unsplash)

Online půjčky bankovních i nebankovních společností představují jednoduchý způsob, jak si rychle obstarat potřebné finance. Před sjednáním půjčky byste se však měli zamyslet a umět si vybrat mezi nabízenými produkty ten nejlepší. Jak na to?

Online půjčka jako moderní fenomén

Snadný výběr i sjednání online půjčky poskytují internetové srovnávače. Přehledně si v nich prohlédnete nabídky od různých společností a jednoduše si zvolíte tu pravou pro svou potřebu. Nejčastěji si lidé prostřednictvím půjček na cokoliv (bez dokládání účelu) půjčují obnos do 20 000 Kč a splácejí jej 12 měsíců. Výši půjčky i dobu splácení lze ale samozřejmě při sjednávání přizpůsobit konkrétním potřebám.

Postup výběru půjčky

Zvažte, zda je půjčka nezbytná. Určitě byste si neměli půjčovat peníze na zbytečnosti, třeba na novou elektroniku, dovolenou nebo dárky. Nejhorším využitím půjčky je její použití na splacení jiného dluhu – pokud jste v podobné situaci, domluvte se s bankou na postupu, který vás neuvrhne do dluhové spirály a pomůže vám postupně splatit své závazky.

Máte-li k půjčce dobrý důvod, spočítejte si, kolik peněz skutečně potřebujete. Snažte se půjčit si co nejméně – s výší půjčky narůstá splátka či doba splácení a s ní i peníze za úroky. Výhodná je půjčka na auto, bydlení či vzdělání, tedy na účely, které mají delší životnost, než je doba splácení půjčky.

Vybírejte mezi vhodnými typy půjček – pokud potřebujete opravit něco v domácnosti, můžete si sjednat účelovou půjčku na bydlení, která mívá výhodnější úrokovou sazbu. Existují i další půjčky na určitý účel, který však musíte dané společnosti doložit. Půjčky na cokoliv pak můžete oproti tomu využít, jak chcete, aniž byste museli dokládat, za co jste půjčené peníze utratili.

Podle čeho se v nabídkách půjček orientovat?

Mezi půjčkami vybírejte podle výše úroku, RPSN (roční procentní sazby všech nákladů na půjčku včetně poplatků apod.), možnosti pojištění schopnosti splácet či odložení splátek, podle renomé poskytovatele i spokojenosti stávajících klientů. Před sjednáním si pak nezapomeňte pečlivě přečíst smluvní podmínky. Jen tak najdete opravdu nejvýhodnější půjčku na trhu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.