Konsolidace může být jediné řešení. Proč sloučit všechny půjčky do jedné a jak na to? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Konsolidace může být jediné řešení. Proč sloučit všechny půjčky do jedné a jak na to?

 (stockphotosecrets.com)

S penězi jste na štíru, a tak vám už v minulosti nezbylo nic jiného, než si půjčit? Jednou je to úvěr na novou ledničku, po druhé na opravu auta, po třetí na zaplacení nájmu, po čtvrté na úhradu splátky a už se to nabaluje jak sněhová koule. Vystoupit z takto rozjetého dluhového vlaku je velmi těžké, přesto to ale lze.

Život se s námi často nemazlí, do cesty nám přivede celou řadu překážek, a to i těch finančních. Dostat se do dluhového kolotoče tak může být pro některé poměrně snadné, vystoupit z něj už ale ne.

Sjednat si půjčku na půjčku je cesta do pekel

Jakmile se půjčky začnou kupit, vyvstává otázka: „Co s nimi?“ Bohužel i dnes mnohé napadne sjednat si další úvěr. Není-li tak na splátku kontokorentu, vyřeším to rychlou nebankovní půjčkou. Mikropůjčka umožňuje získat i jen pár stovek korun, a to během několika minut, představuje tak na první pohled elegantní a rychlé řešení, jak pomoci napjatému rozpočtu.

Vysávat stále dokola běžný účet a zatěžovat svou finanční situaci dalšími úvěry je ale cesta do pekel, v žádném případě vám to neulehčí spaní. Důležité je se zadlužováním udělat konec jednou pro vždy. A jak na to, když už teď nemáte na další splátku a když už se ve všech těch závazcích začínáte ztrácet? Pomoci může konsolidace.

Proč konsolidovat dluhy?

Konsolidací se rozumí sloučení všech půjček do jedné, v žádném případě tedy není řeč o dalším finančním závazku navíc. Finanční produkt vás dluhů sice nezbaví, ale přinese výhodnější podmínky pro splácení dosavadních úvěrů.

Nesporných výhod má konsolidace hned několik. Díky sloučení nebudete platit několikery poplatky za jednotlivé úvěry, zaplatíte pouze jedny náklady související s jednou půjčkou. Ušetřit peníze vám může pomoci i lepší úrok. Je totiž pravděpodobné, že nový věřitel vám nabídne nižší sazbu. Ať už ale úrok bude klesat víc či míň, jedno je jisté, získáte jednu měsíční splátku, a to v takové výši, kterou vaše příjmy hravě zvládnou. Snížením splátky sice nejspíš dojde k prodloužení doby splatnosti, avšak za vyrovnaný rozpočet to jistě stojí.

Konsolidace ušetří peníze i papírování. Jak na to?

Konsolidací lze ušetřit stovky až tisíce korun měsíčně, nejedná se tak o nějaké drobné, kvůli kterým by se proces sloučení nevyplatil. Navíc i administrativně si polepšíte, s jednou půjčkou, s jedním termínem splátky a s jedním věřitelem si ušetříte papírování. Jako bonus budete mít přehled nad všemi dluhy, váš účet si totiž nově vystačí jen s jednou pravidelnou platbou, která vám bude každý měsíc odcházet.

A jak konsolidovat? Zvládnete to v několika krocích. Zapotřebí je dát dohromady všechny půjčky, oslovit banku, popřípadě více peněžních ústavů, s žádostí o konsolidaci, porovnat nabídky a s tou nejlepší se pak pustit do práce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.