Královna rajčat - vypěstovala 300 druhů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Královna rajčat - vypěstovala 300 druhů

Radka Rudovská (52) z Holašovic
Radka Rudovská (52) z Holašovic  ( Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Radky Rudovské)

Někdo sbírá hrníčky, jiný třeba známky, Radka Rudovská (52) z Holašovic na Českobudějovicku rajčata. Neobvyklé vášni propadla před šesti lety. Za tu dobu jich vypěstovala a ochutnala cca 300 druhů z celého světa.

Začalo to nenápadně. Založila si zahrádku, dostala od známých sazenice rajčat a zjistila, že jí nechutnají. „Začínala jsem s dvaceti odrůdami a pak mě to úplně pohltilo. V zimě hledám na internetu informace o všem kolem rajčat a nových odrůdách,“ vysvětluje. Semena shání po celém světě, od Nového Mexika, přes Francie, exotické země až po Rusko. Plody se liší v chuti, velikosti, tvaru i barvě. Rajčata, která vypěstuje, neprodává. Většinou je zužitkuje v kuchyni, rozdá nebo smění za biovýpěstky se sousedy. „Je mi jedno, jestli je na keříku pět plodů nebo třicet. Já jdu vyloženě po chuti. Ty, co mi nechutnají, vyřazuji. Odrůd, co se mi osvědčily, je kolem 30. Pěstuji je trvale a s nimi každý rok dalších dvacet či třicet nových,“ vypočítává s tím, že letos má na záhoncích 62 odrůd.

Jaké je NEJ?

Z takového počtu nemá jen jednoho favorita. „Mám ale ráda rajče původem z Francie, odrůda Juane Flamme je plně oranžová a pikantní. Rostou tu i různé rarity – třeba litchi rajče, jehož chuť připomíná spíš ovoce a plodí až do prvních mrazíků,“ popisuje Radka Rudovská. Od šlechtitele z Nového Mexika má odrůdu lee‘s sweet tomato.

Hnojí rybou Informace a rady hledá kromě internetu i ve starých knihách a písemnostech

„Vyčetla jsem, že pokud se dá pod rajče plevelná ryba, nemusí se už hnojit. O výživu je na celou sezonu postaráno. Tak ji pod některé rostliny dávám,“ usmívá se. Má i další tipy. „Používám koňský hnůj a někdy přípravek na bujnost kořenového systému,“ prozrazuje osvědčené praktiky.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.