12 rad pro zdravé nohy v létě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

12 rad pro zdravé nohy v létě

Letní péče o nohy ve 12ti krocích
Letní péče o nohy ve 12ti krocích (istock.com)

Léto může být pro vaše nohy náročné. Kombinace horka, slunce a prachu se na nich může podepsat. Pokud se ale budete držet našich rad, udržíte chodidla zdravá a navíc budou vypadat dobře.

1. Vyhněte se chůzi bosky. Chůze venku bez bot v létě zvyšuje riziko poranění nohou. Stupňuje také pravděpodobnost vzniku bradavic na chodidlech, pásového oparu a dalších infekcí.

2. Noste ponožky, které odvádějí vlhkost. Ideálně bavlněné, nebo ze speciálních materiálů.

3. Zabraňte vzniku puchýřů. Sandály často způsobují puchýře na chodidlech, když se třou o holou kůži. Pokud cítíte, že se puchýř objevuje, použijte náplast, nebo »obvaz ve spreji«. 4. Dopřejte svým nohám trochu vzduchu. Pokud je to možné, vyhněte se v letních měsících nošení uzavřených bot. Obujte si sandály nebo boty s otevřenou špičkou.

5. Dostatečně pijte, abyste minimalizoval otoky nohou způsobené horkem.

6. Nezapomeňte si v létě namazat odhalené části nohou opalovacím krémem.

7. Abyste si udrželi nohy hebké, nanášejte hydratační krém ráno po sprše (aby se v nich zachytila vlhkost) a na noc.

8. Zhodnoťte nošení žabek. Žabky mohou způsobovat bolesti nohou a kotníků. Pokud se jich nechcete vzdát, volte takové, které mají podporu klenby, a nechoďte v nich dlouhé vzdálenosti.

9. Některé aktivity, jako je například jízda na lodi, horolezectví a další sporty, vyžadují specifické typy obuvi. Plánujte vhodnou obuv dopředu.

10. Po aktivitách ve vodě si nohy očistěte. Po brodění nebo plavání v jezeře nebo řece si opláchněte nohy čistou vodou. Totéž platí pro šlápnutí do kaluže vody.

11. Pro krásné letní nohy si udělejte domácí pedikúru nebo si dopřejte profesionální. Kromě toho, že nehty na nohou budou vypadat upraveně, pedikúra odstraní šupinatou kůži, vyčistí nohy a pomůže vám relaxovat.

12. Pravidelně odstraňujte lak na nehty. Vrstvení laku po celé léto může být pro vaše nehty nezdravé. Pravidelně lak sundávejte, aby se nehtové lůžko provětralo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.