Covid-19 má vliv i na naše duševní zdraví: Porucha řeči, spánku i paměti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Covid-19 má vliv i na naše duševní zdraví: Porucha řeči, spánku i paměti!

S poruchami spánku se potýká až polovina lidí, kteří prodělali covid-19.
S poruchami spánku se potýká až polovina lidí, kteří prodělali covid-19. (Foto Aha! – M. Rušinová, M. Protivanský, Profimedia.cz)

Horečka, kašel či dýchací potíže. To jsou nejčastější potíže spojené s covidem-19. Podle odborníků však nemoc může negativně působit i na duševní zdraví. Polovina lidí, kteří se s koronavirem potýkali, trpí poruchou spánku nebo paměti!

Jak postihuje covid-19 nervový systém z dlouhodobého hlediska? Tím se nyní zabývají vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). První výsledky výzkumu ukazují, že téměř polovina pacientů se potýká s poruchou paměti, problémy s řečí, zejména pokud jde o hledání slov a přeskakování slabik, či zpomaleným myšlením.

Nespavost i noční můry

Podle odborníků se objevují také poruchy spánku. „Mezi ty nejčastější patří nespavost, typicky spojená s nočním pocením, nebo naopak zvýšená potřeba spánku. Vysoké procento pacientů si rovněž stěžuje na výskyt nočních můr a velmi živých snů, které jsou někdy doprovázeny i výraznými motorickými nebo hlasovými projevy,“ vysvětlila lékařka Tereza Dvořáková z NUDZ, podle níž tyto faktory mohou mít podstatný dopad na fungování jedince v pracovním i osobním životě.

Dopad má i pandemie...

Zátěž na psychiku má mimo jiné i samotná pandemie spojená se sociální izolací, nejistotou a obavami o zdraví či živobytí. „Přechod na práci z domova či distanční vzdělávání je navíc pro mnohé spojen s významnou změnou denního a spánkového rytmu. Je třeba mít na paměti, že nepravidelný spánek může snižovat imunitní odpověď a vést k vyššímu riziku infekce,“ upozorňuje Dvořáková.

Potíže mohou trvat týdny i měsíce!

Jak dlouho mohou neurologické příznaky trvat, není zatím jasné. „Část pacientů pozoruje pouze krátkou epizodu insomnie či nadměrné denní spavosti během nebo krátce po akutním onemocnění. U jiných trvají spánkové obtíže v řádu měsíců a s postupem času se zhoršují,“ popsala doktorka Dvořáková s tím, že je otázkou, zda se stále jedná o přímý důsledek covidu- 19, nebo o přechod do chronického stavu ovlivněný stresem, pokusy o samoléčbu např. alkoholem a vytvořením nesprávných návyků.

Víte, že...

......spánkové obtíže se mnohdy objevují i po bezpříznakovém nebo jen lehkém průběhu covidu-19?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.