Bylinná lékárnička: 5 stálic, které by vám doma neměly chybět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Bylinná lékárnička: 5 stálic, které by vám doma neměly chybět

ilustrační foto
ilustrační foto (chvadlene madlene)

Spoléháte na lékárničku plnou pilulek, mastí a kapiček, nebo spíše dáváte přednost něčemu přírodnějšímu? Ať už patříte do první skupiny, nebo k té druhé, těchto 5 bylinek by určitě ve vaší domácí lékárničce nemělo chybět. Vždyť jejich sílu využívaly již naše prababičky!

➤ Heřmánek

Užití heřmánku je mimořádně široké a všestranné. Používá se při bolestech břicha a zažívacích obtížích, pomáhá při únavě a vyčerpanosti. vhodný při horečkách, na respirační obtíže, zbavuje úzkosti. Má antibakteriální efekt, a působí tak proti infekcím v ústech, zánětům dásní a zubů. Zlepšuje i celkově imunitu a nakonec se používá také při alergiích.

  • Bylo zjištěno, že heřmánek obsahuje 109 účinných látek a předpokládá se, že to není konečný počet.

Lípa

Už naše prababičky lípě přisuzovaly schopnost zbavovat se špatné energie i zlých myšlenek. Zklidňuje, uvolňuje křeče i dýchací ústrojí. Pomáhá i při úzkostech nebo psychické nepohodě. Působí příznivě na cholesterol, pomáhá při nachlazení, chřipce, a dokonce i při zácpě. Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém.

➤ Šalvěj

Různé druhy šalvěje se používají jako vykuřovadla při obraně proti negativní energii. Tuto bylinu takto používali indiáni při různých ochranných obřadních ceremoniích. A to především kvůli vynikajícím očistným schopnostem. Šalvěj neuvolňuje jen mysl, ale také léčí záněty, dokáže si poradit s bolestmi v krku, používá se při výplachu úst. Dokáže zklidnit nachlazení.

  • Pozor však na dávkování, ve větším množství umí tahle silná léčivka naopak uškodit!

➤ Třezalka

Třezalka je označována coby přírodní antidepresivum. Pomáhá při nespavosti, úzkostech, stresu a melancholii. Podporuje činnost zažívacího traktu a stabilizuje hormonální výkyvy. Zároveň má stejné účinky jako antibiotika.

  • Pozor! Raději se této bylině vyhněte, pokud máte například nízký krevní tlak, cukrovku či silnější alergii. použití třezalky se poraďte s lékařem, může měnit účinky některých léků.

➤ Hloh

Pátá bylina je nejméně známá. Ale určitě by také neměla chybět ve vaší domácí »přírodní« lékárničce. Pomáhá proti kornatění tepen, snižuje tlak a harmonizuje srdeční rytmus. Nemůžete v noci spát a jste nervózní? V tom případě sáhněte také po hlohu. Blahodárně působí na nespavost a zklidnění nervové soustavy nebo na trávicí trakt.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.