Táto, ty ses zul? Sundat si občas boty je zdravé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Táto, ty ses zul? Sundat si občas boty je zdravé!

ilustrační foto
ilustrační foto (Mária Rušinová, scom, archiv)

Stovky tisíc let jsme chodili bosí a jen posledních pár tisíc let se obouváme. Teď v létě je přitom ideální čas se na chvíli vrátit do pradávného spojení s přírodou. Nohám to jen prospěje.

Chodit bosky na písečné pláži, měkoučkém trávníku nebo luční pěšině. Co je pro venkovské děti běžné, může být pro řadu dospělých nevšední zážitek. Tyto důvody vás ale přesvědčí, že byste to měli dělat častěji než dosud.

Snížíte stres i tlak

Při bosé chůzi vám drobné kamínky a nerovnosti promasírují plosky nohou podobně jako v masérském salonu. Podle některých vědeckých studií dokáže chůze naboso snížit i hladinu stresu, krevní tlak nebo pozitivně ovlivnit zánětlivá onemocnění.

Začínejte postupně

Poté, co jste strávili většinu života v botách, nečekejte zázraky hned. Mohli byste si ublížit. Chůzi naboso proto zkoušejte jen krátce a na bezpečných místech, kde nehrozí, že se poraníte. Až se vám vytvoří potřebné svaly a zhrubne kůže na ploskách, můžete přidávat.

Běžcům vylepší styl

Někteří vědci běh naboso považují za vhodnou prevenci běžeckých zranění. Bosý člověk totiž při běhu méně zatěžuje klouby a zapojuje svaly, které v botách mohou relaxovat. Více tak využívá špičky, odráží se pomocí nártů a posiluje klenbu nohy.

Uzemníte se

Chůze naboso funguje i jako terapeutická technika. Takzvaný grounding neboli uzemnění spočívá v napojení přes holou pokožku nohou na přirozené povrchové elektrické pole země, které dokáže zneutralizovat škodlivé volné radikály v těle. Pozitivní účinky objevil v roce 1998 specialista na kabelové televize Clint Ober. Poslední desetiletí tento jev zkoumají vědci a řada studií už pozitivní vliv potvrdila.

Cukrovkáři, pozor

Nadšení do chůze naboso by měli krotit především diabetici, kterým může každé zranění v oblasti nohou způsobit vážné komplikace. I kvůli drobné oděrce jim může hrozit amputace končetiny.

Zlepšíte si držení těla

Chůze naboso nás nutí držet lepší postoj těla a zpevňovat svaly, které k jeho udržení potřebujeme.

Bojujte proti plísním

UV záření ze slunce, sucho a čerstvý vzduch pomáhají léčit i plísně na nehtech u nohou. 

Doporučuje se dětem

U malých dětí se chůze naboso doporučuje proto, aby se naučily správně chodit, vyvinuly se jim svaly, chodidla a formovala klenba.

5 výhod bosé chůze

  • chodíte přirozeně, uvědomujete si pozici chodidla, když naráží do země 
  • zlepšují se rovnováha a cit pro polohu těla, to může pomoci s bolestmi způsobenými špatným držením těla 
  • zlepšuje se mechanika chůze, lépe se pohybují kolena, kyčle a jádro těla 
  • úleva od špatně padnoucích bot, které vás tlačí a způsobují obtíže jako vbočené palce a další deformity 
  • zlepšuje se síla svalů na noze a bedrech

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.