Dneska slaví HRANOLKY! Bramborovou rychlovku jíme už přes 200 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dneska slaví HRANOLKY! Bramborovou rychlovku jíme už přes 200 let!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Hranolky, hrancle či pomfrity mají dnes svůj den! Smažené malé hranoly z brambor jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Kdo stojí za jejich vznikem, o tom se dodnes přou Belgie a Francie...

Pokud jste si mysleli, že hranolky jsou pokrmem moderní doby, jste na velkém omylu. Připravovaly se totiž už na konci 18. století! Kdo za jejich vynálezem stojí, není ale dodnes jasné. Rady si nevědí ani historici. 

Belgická pověst

V belgické pověsti se traduje, že hranolky vznikly ve města Namur. Tamní rybáři často smažili své úlovky z řeky Meuse. Jednou v zimě ale řeka zamrzla, a tak místo ryb začali smažit brambory ve tvaru útlých rybiček.

Gastronomická bitva

Už léta se Belgie a Francie mezi sebou dohadují, kdo má právo tvrdit, že stojí za vznikem jednoho z celosvětově nejoblíbenějších jídel. Některé zdroje dokonce uvádějí, že smažená bramborová pochoutka se zrodila ve Španělsku.

Francouzská historka

Podle Francouzů usmažil takzvané pommes de terre frites poprvé francouzský kuchtík Marie-Antoine Carême, který chtěl z nešťastné lásky spáchat sebevraždu. Chtěl sáhnout po plodech bramborové natě, které jsou jedovaté, ale byly v tu dobu už uvadlé. Tak si vzal samotné brambory v domnění, že když jsou plody nadzemní části rostliny jedovaté, tak musí být i její hlízy. Brambory nakrájel na malé hranoly a osmahl je na pánvičce. Místo smrti mu hranolky zachutnaly a zajistily i věhlas.

Spor bez vítěze

  • Belgičané prohlásili hranolky za své národní jídlo a v Bruggách jim dokonce zasvětili muzeum. Často je konzumují samotné jen s omáčkou, vydali hranolkovou kuchařku a prodejny hranolek – hranolkárny – mají ve své zemi na každém rohu.
  • Francouzi se zase opírají o jednoznačný rok. Tamní historička zaměřená na dějiny jídla Madeleine Ferriereová vypátrala, že hranolky se ve stáncích na pařížském mostě Pont Neuf prodávaly krátce po roce 1789.

Aby byly zdravější

U smažení hranolek při vysoké teplotě hrozí nebezpečí, že vznikne rakovinotvorný akrylamid (projevuje se hnědnutím povrchu). Proto se doporučuje, aby teplota při úpravě nepřekračovala 180 °C. Hranolky se mohou připravovat ve fritovacím hrnci, pečením v troubě nebo smažením na pánvi.

Tip Aha!
Domácí pečené v troubě

Potřebujete: 500 g moučných brambor (varný typ C), 2 lžíce rostlinného oleje, sůl Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké hranolky. Buď je na dvacet minut namočte do studené vody, sceďte a osušte, nebo je předvařte: dejte je na 4 minuty do vroucí vody a poté prudce zchlaďte v ledové vodě, sceďte a osušte. Promíchejte s olejem a vyskládejte do jedné vrstvy na nepřilnavý plech. Dejte do horkovzdušné trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova zhruba 40 minut. Poté je osolte.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.