Kůrovec vzal orlům domov: Majestátní dravci se učí žít v krajině bez lesů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kůrovec vzal orlům domov: Majestátní dravci se učí žít v krajině bez lesů

Smutný pohled na hnízdo na opuštěném, uschlém stromě nedaleko Brtnice... i tak se sem dravci letos vrátili.
Smutný pohled na hnízdo na opuštěném, uschlém stromě nedaleko Brtnice... i tak se sem dravci letos vrátili. (Foto Aha! – J. Čada, P. Vlček a A. Toman)

Na krajně nepříjemnou změnu životních návyků si musejí zvykat orli mořští na Vysočině. Dravci, jejichž rozpětí křídel dosahuje nezřídka přes dva a půl metru, si nemají kde stavět hnízda – kvůli kůrovci přišli o stromy.

Orli mořští byli na našem území v minulosti vyhubeni, od 80. let minulého století se však začali znovu objevovat. Dnes je jejich celkový počet odhadován na zhruba 700 jedinců a orel mořský je tak zdaleka nejpočetnějším ze všech orlů v Česku. „V letošním roce na Vysočině vyvedlo mláďata dvanáct až třináct párů, které se často musely potýkat s nečekanou změnou krajiny,“ poukazuje ornitolog Aleš Toman na drastický úbytek zalesněných ploch v důsledku kůrovcové kalamity.

Zastavili těžbu

A tak se nedaleko Brtnice na Jihlavsku naskýtá skličující pohled na hnízdo postavené na kůrovcem napadeném, osamělém a suchém smrku uprostřed rozsáhlé vykácené paseky. „Přesto tento strom pár orlů letos obsadil znovu. Byli zvyklí hnízdit skrytě vždy na hranici lesa, teď uvykají životu na úplné holině,“ popisuje ornitolog. Lesníci proto v blízkosti orlích hnízd letos až do doby, než dravci vyvedli mláďata, ohleduplně zastavili nejen těžbu a odvoz dřeva, ale například i stavbu oplocenek.

Víte, že...

...více než stovka jich pravidelně hnízdí a stejný počet i zimuje především na Třeboňsku a u Novomlýnských nádrží?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.