Toto je nejvýše rostoucí strom v Česku! Smrk ztepilý je ve výšce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Toto je nejvýše rostoucí strom v Česku! Smrk ztepilý je ve výšce...

Denně kolem něj projdou tisíce lidí.
Denně kolem něj projdou tisíce lidí. (Foto ČTK/David Taneček)

Roste už nejméně 100 let, a přesto jeho výška nepřesáhla 2,5 metru! Smrk ztepilý, který při výšlapu na Sněžku nemůže minout žádný turista, je ale stromem rostoucím na nejvyšším místě v České republice.

Najdete ho na jihovýchodním úbočí Sněžky v nadmořské výšce 1563,23 metru. Horní hranice lesa se v oblasti naší nejvyšší hory přitom pohybuje ve výšce mezi 1300 až 1350 metry nad mořem. Na pohled vůbec nevypadá jako stoletý velikán, připomíná spíš chumel malých kmínků. „Ty mají pravděpodobně původ v jednom společném jedinci,“ řekl vedoucí odboru péče Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a lesník Václav Jansa. Odborníci předpokládají, že nejvýše rostoucí strom v ČR je původní krkonošský ekotyp smrku ztepilého.

V nižších polohách při větším vzrůstu je charakteristický užší korunou, tedy větvemi »připaženými« ke kmeni. Smrky, které mají větve více od kmene, jsou pod náporem větru a sněhu zranitelnější.

U cesty přátelství

Nejvýše rostoucí strom není, jak by se předpokládalo, na těžko přístupném či odlehlém místě. Stojí kousek od Cesty česko- polského přátelství, po které v létě projdou denně tisíce lidí. Kromě něj tam rostou už jen lišejníky, vřesy a borůvčí.

Zahřížení větví

Smrková rodina vzniká podle ochránců přírody takzvaným zahřížením větví. Když se spodní krajní větve dostanou do půdy, jsou schopné zakořenit, a tím pádem vyrostou samostatní jedinci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.