Sběratel podnikl neobvyklý výšlap: Pozdrav vrátil na Sněžku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sběratel podnikl neobvyklý výšlap: Pozdrav vrátil na Sněžku!

Česká poštovna na Sněžce má směrovací číslo 542 91.
Česká poštovna na Sněžce má směrovací číslo 542 91. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv Michala Harčára, ara)

Jako vzpomínkovou misi pojal svůj letošní výšlap na Sněžku sběratel pohlednic Michal Harčár (34) z Vysoké nad Labem. Vzal na ni korespondenční lístek, který byl v červenci před 150 lety odeslán z vrcholu jako jedno z prvních psaní.

„Na lístku je otisk razítka, které se začalo používat na Sněžce od 25. května roku 1872, kdy byla na tehdejší pruské straně hory založena německá říšská pošta. Až v polovině září roku 1899 pak vznikla poštovní stanice i na české, tehdy rakousko–uherské straně Sněžky,“ přiblížil Harčár počátky provozu poštovní služby na nejvýše položeném místě v Česku. „Text na lístku je v němčině a odeslán byl ze Sněžky do lázní Wildbad Gastein u Salcburku v Rakousku,“ popsal sběratel. Druhý lístek Návrat poštovního lístku na místo činu se odehrál přesně v den jeho orazítkování. Sběratel k němu totiž chtěl v objektu současné poštovny pořídit korespondenční lístek se štemplem s totožným datem lišícím se jen rokem, aby tak zvěčnil připomínku výročí a měl srovnání, jak se otisky razítek za tu dobu změnily. „Oba lístky, které dělí 150 let, dostávají vyšší hodnotu, pokud budou ve sbírce spolu,“ uvedl Harčár.

Úlovek za stovky eur

Korespondenční lístek odeslaný ze Sněžky v roce 1872 patří v jeho sbírce několika tisíc pohlednic k těm nejcennějším kouskům. V současnosti má hodnotu několika stovek eur. „Určitě bych ho ale neprodal. Jsem rád, že jsem se k němu dostal. Je to pro krkonošskou filatelii unikát podobně, jako je pro světové sběratele známek modrý mauritius,“ řekl Harčár, jenž sbírá staré pohlednice již 15 let. Zaměřuje se na ty s vyobrazením Krkonoš, především pak Sněžky.

Víte, že...

...do roku 2014 se uváděla výška Sněžky 1602 metru? Měření naší nejvyšší hory odhalilo, že to správně má být 1603,3 metru.

Poštovna Anežka

Česká poštovna na Sněžce je nejvýše umístěnou stavbou v České republice. Uvnitř této unikátní stavby architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana, v podstatě skládačky z 20 000 dílů, můžete poslat pohled z nejvyššího místa v ČR. Její směrovací číslo (PSČ) je 542 91. První poštovna vznikla na původně německé (pruské) straně již v roce 1872, poštovna Císařské a královské rakouské pošty byla slavnostně otevřena 11. září 1899 v České boudě. Po otevření nové poštovny Anežky byla stará uzavřena, odkoupil ji, s kamarády rozebral a odvezl do kempu u Javorové skály u Monínce Tomáš Trnka. Později byla přesunuta k areálu Monínec, je v ní expozice o její historii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.