Zfušovaná rekonstrukce nádraží v Lochovicích: Lípy zalili asfaltem!! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zfušovaná rekonstrukce nádraží v Lochovicích: Lípy zalili asfaltem!!

Takhle byly stromy zalité asfaltem.
Takhle byly stromy zalité asfaltem. (Foto Aha! – Robert Klejch, ČTK/Jana Hrubá)

Víte, co se stane, když zalijete strom asfaltem? Jestli myslíte, že to je jeho konec, pak odpovídáte správně. Ví to i malé dítě! Jenže... Páni inženýři, kteří připravovali rekonstrukci nádraží v Lochovicích na Berounsku, to asi netušili!

Lidé z Lochovic se těšili na zrekonstruované nádraží. Když se na něj však přišli podívat, zůstali stát jako opaření. V asfaltové cestě byly zalité dvě asi osmdesát let staré lípy. Ty jsou tak zřejmě odsouzeny k záhubě. Na fušeřinu upozornili společně s organizací Arnika místní občané. Jde prý o protizákonný postup, a tak podali podnět k České inspekci životního prostředí (ČIŽP).

„Je to likvidace stromů v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ řekla Marcela Klemensová z Arniky. Stejně to vidí i ČIŽP. Stromy podle ní nemají zajištěný plnohodnotný životní prostor. „Jakékoli utužování povrchu, natož zpevňování nepropustným substrátem, jako je asfalt, v okapové zóně dřevin je nepřijatelné,“ uvedl za ČIŽP lesní odborník Jan Kender. „Na tohle ani nemusím být odborník, abych viděl, že je to špatně. Tohle udělali pitomci,“ kroutil hlavou jeden z místních obyvatel, který si lajdáckou práci na nádraží prohlížel.

Starosta Lochovic: Říkal jsem jim to, než se do toho pustili

Pořádně naštavný je i starosta Lochovic Jaroslav Křivánek. „Když mi ukazovali ze Správy železnic plány, říkal jsem jim, že se snad zbláznili. Slíbili, že to upraví, jenže slovo nedodrželi,“ řekl starosta, kterému je dvou lip líto. „Měly své kouzlo. Osmdesát let staré stromy asi už nezachráníme, ale já doufám, že ti, co to mají na svědomí, se pochlapí a něco nám tu vysází. Tvářit se, že se nic neděje, by bylo k přírodě velmi neuctivé,“ řekl Křivánek.

Správa železnic: Došlo ke kompromisu

Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda řekl, že úprava nádraží má zvýšit komfort cestujících. Připustil pochybení a slíbil nápravu. „V tomto případě muselo dojít k určitému kompromisu, abychom mohli současně zachovat vzrostlé stromy,“ řekl Gaveda. „Řešení bylo původně zrealizováno nevhodně. Současný stav není konečný,“ doplnil. Skutečně následně došlo k ořezu asfaltu. Nejspíš to ale nepomůže.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.