Bečov nad Teplou drží velký smutek: Zemřel zachránce relikviáře sv. Maura! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Bečov nad Teplou drží velký smutek: Zemřel zachránce relikviáře sv. Maura!

Karel Macek jezdil do zámku i v důchodu.
Karel Macek jezdil do zámku i v důchodu. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, zámek a hrad v Bečově nad Teplou)

Černý prapor vlaje na zámku a hradu Bečov nad Teplou. Je tu vyvěšen na uctění památky zesnulého kastelána Karla Macka (†81). Právě on byl jedním z těch, kteří zachránili pro bečovské panství a tuto zemi legendární relikviář sv. Maura.

Jako kastelán nastoupil Karel Macek do své funkce v roce 1972. „Dlouhá léta jsme žili na Novém Městě pražském, pak nás ale přestěhovali na sídliště, a to jsem těžce nesl. Kamarádům jsem se s tím svěřil a jeden z nich prohlásil: ‚Tak se odstěhuj na nějakej hrad,“ vyprávěl před šesti lety Aha! humornou historku Karel Macek.

Těžké období

Bečovské panství tehdy převzal v dezolátním stavu. „Byla mi předána halda klíčů, jimiž v podstatě nebylo co otevřít. Nešlo přehlédnout, že hrad od třicetileté války zjevně zažil nejvíce obtíží během tehdy uplynulých 27 let,“ vzpomínal na krušné začátky.

Nešlo o vtip

V té době ho ani ve snu nenapadlo, že by útroby hradu mohly ukrývat jeden z nejvzácnější českých pokladů. Když 4. listopadu 1985 u hlavní brány zazvonila kriminálka, myslel si, že jde o vtip. „Ukázali průkazy bez vyzvání a řekli, že tu máme nějakou starožitnost a že jdou dovnitř. Řekl jsem jim, jestli náhodou nespletli dobu a místo,“ dodal tenkrát Macek.

Velká zásluha

Skupina kriminalistů, kterou vedl František Maryška (†68), poté objevila pod prkny hradní kaple relikviář sv. Maura. Macek v Bečově po objevení relikviáře pracoval ještě asi sedm let. Sám se pak zasloužil o to, aby památka zůstala na Bečově i po rozsáhlé rekonstrukci, přidělil jí totiž inventární číslo. Karel Macek zemřel v neděli 13. června.

Přátelství kastelánů

„Se svým předchůdcem jsem se nepotkal v časové posloupnosti, neboť jsem správu hradu přebíral v roce 2002 od jeho nástupce. Avšak ve snaze se setkat a historicky zachytit příběhy všech hlavních aktérů pátrání a restaurování a relikviáře sv. Maura jsem Karla pro sebe i ostatní tzv. objevil při přípravě oslav výročí nalezení této významné památky. Od té doby jsme byli přátelé,“ říká současný kastelán Tomáš Wizovský.

Relikviář je z Belgie

Relikviář sv. Maura byl vyroben ve 13. století ve Florennes v dnešní Belgii. Dílo nevyčíslitelné hodnoty tehdy koupili majitelé zámku v Bečově, Beaufortové. Na konci války, když z panství prchali, ukryli románskou památku pod podlahu hradní kaple. Relikviář byl objeven až v roce 1985, když se o něj začal zajímat americký obchodník. Indicie pak dovedly kriminalisty až do Bečova.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.