Unikátní objev českých vědců: Pečený bůček se jedl už před 7000 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Unikátní objev českých vědců: Pečený bůček se jedl už před 7000 lety!

Nad takovým bůčkem lidé mlaskali už před tisíciletími.
Nad takovým bůčkem lidé mlaskali už před tisíciletími. (Zdroj UP Olomouc, scom)

Pečený bůček je pochoutkou Čechů a Moravanů. Vědci nyní přicházejí s tvrzením, že tomuto jídlu holdovali lidé už před sedmi tisíci lety.

Unikátní objev učinil tým vědců v čele s Lukášem Kučerou z olomoucké přírodovědecké fakulty a Jaromíra Beneše z Jihočeské univerzity. Badatelé zkoumali vzorky připečeného biologického materiálu, které se jim podařilo před dvěma roky odebrat z keramických pekáčů. Ty byly nalezeny na počátku šedesátých let minulého století u Orchridského jezera na hranicích Makedonie a Albánie. Pravěké nádoby pocházely z doby 5200 až 5000 před naším letopočtem. Prozkoumat vzorky bylo možné až nyní díky nejmodernějšímu laboratornímu vybavení a novým výzkumným metodám.

„V řadě vzorků byla identifikována velká řada sloučenin, z nichž nejvýznamnější byla detekce cholesterolu. Tato látka byla ve vysokých koncentracích nalezena v jamkách na dně pekáčů a připečených vrstvách na vnitřní stěně,“ prozradil Lukáš Kučera z olomoucké přírodovědecké fakulty. To podle něj jednoznačně svědčí o konzumaci pečeného vepřového masa. Kromě něj pak, jak ukázal výzkum, měli pralidé rádi i pokrmy s moukou a divokými rostlinami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.