Pomocnou ruku Babišově vládě podali »neoblomní« komunisté | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pomocnou ruku Babišově vládě podali »neoblomní« komunisté

Jednání o nedůvěře vládě: Premiér Babiš a ministryně Klára Dostálová (3.6.2021)
Jednání o nedůvěře vládě: Premiér Babiš a ministryně Klára Dostálová (3.6.2021) (Foto Blesk - Dan Černovský)

Dávno před odpolední obědovou pauzou bylo jasné, že kabinet Andreje Babiše (66, ANO) hlasování o nedůvěře ustojí. Vojtěch Filip (66), šéf komunistů, kteří již dříve kvůli neplnění jejich požadavků toleranci vládě vypověděli, totiž ohlásil taktický ústup ze sálu.

A právě díky tomu, že komunističtí poslanci se před hlasováním o nedůvěře vytratili z jednacího sálu, umožnili vládě přežít. Pravicová opozice Spolu a STAN a Pirátů totiž neměla potřebných 101 hlasů, aby vládu položila. To jí však nebránilo v nikam nevedoucí debatě pokračovat ještě po mnoho dalších hodin. A jak celé divadlo ve Sněmovně včera probíhalo?

40 důvodů 0 důvodů pro konec vlády

Jako první se slova krátce po 9. ráno chopil šéf ODS Petr Fiala (56). Existuje podle něj 40 důvodů, proč by měla Babišova vláda skončit, sám vypíchl osm z nich. Na první místo zařadil nezvládnutí pandemie. „Za uplynulý rok pandemie koronaviru u nás zemřelo 30 tisíc našich spoluobčanů. To Českou republiku staví na katastrofální místo v žebříčku zemí, které pandemii zvládly nejhůře. Kabinet v tomto směru selhal v mnoha věcech,“ řekl Fiala.

Babiš hromoval, Schillerová asistovala

Po Fialovi místo u řečnického pultíku na další více než půlhodinu zabral premiér. Babiš vyčítal předchozím vládám selhání, té své naopak připsal samé úspěchy. Jeho slova pak podporovala ministryně Alena Schillerová (57, za ANO) tím, že směrem k poslancům šermovala srovnávacími grafy a tabulkami. „Chcete svrhnout vládu, která prosadila důstojné důchody, radikálně zvedla lidem platy, snížila lidem daně, zvýšila životní úroveň, myslí na rodiny, myslí na spotřebitele a konečně bojuje za české zájmy!“ hromoval, až mu přeskakoval hlas.

ČSSD se sladila.

A pak se potila? pak se potila? Do rudých svetrů se na včerejší sněmovní bitvu oblékli poslanci a členové vlády za koaliční ČSSD. Červený svetr totiž během 1. vlny epidemie proslavil jejich předsedu a ministra vnitra Jana Hamáčka (42). „Sociální demokracie je hrdá na to, co jsme udělali v pandemické krizi,“ řekl Hamáček. Jenže pak oranžoví nejspíš usoudili, že ve svetrech a obleku je moc horko a pulovery odhodili.

Vojtěch Filip vysvětloval obrat

Až do poslední chvíle komunisté napínali, jak se při hlasování zachovají. Že plánují odchod ze sálu pak potvrdil jejich poslanec Jiří Dolejš (60), který na Twitter napsal: „Možná pro někoho ne zrovna logický krok, ale nejednota by pro voliče mohla být větší problém. Fakt je, že nestojí za to se kvůli vládě, která končí, ještě hádat uvnitř strany.“ KSČM totiž už v dubnu kvůli neplnění jejích požadavků vládě vypověděla toleranční patent. Její šéf Filip pak zopakoval, že kabinet důvěru KSČM nemá, ale při představě, že by se moci měla znovu chopit pravicová opozice, ho prý jímá hrůza. „Tohohle zbytečného divadla se proto nebudeme účastnit a odcházíme pracovat pro občany,“ řekl Filip, po jehož proslovu jeho poslanci odešli ze sálu.

Konec se začátkem hokeje?

V ten moment již bylo zřejmé, že opozici se vládu shodit nepodaří. Jenže ani tak zástupce obou táborů chuť nandat to u řečnického pultíku nepřátelům neopouštěla. „Celý den je jenom řečnické cvičení,“ glosoval to pak ministr vnitra Hamáček a dodal: „Ono to možná někoho bude zajímat do 19.15, pak začíná hokej a to už nikoho zajímat nebude.“ Jenže nutno dodat, že možnost se předvést v přímém přenosu využila dosyta i vládní koalice...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.