Šeřík, bez, křen... Jak nejlépe využít kvítí při vaření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šeřík, bez, křen... Jak nejlépe využít kvítí při vaření!

Šeříkový sirup
Šeříkový sirup (recepty.cz)

Vezměte košíček a vyrazte ven. Aha! vám poradí, které květy a byliny sbírat a co s nimi v kuchyni.

BEZ ČERNÝ
Kde roste: Na pasekách, okrajích lesů, v obcích a podél vodních toků.

Jak vypadá: Bez tvoří keře nebo stromy. Je bohatě větvený a vysoký až 7 metrů. Květenství je plochý vrcholík o průměru 10 – 25 cm. Květy jsou bílé až nažloutlé.

V kuchyni: Lze jej sypat prakticky na cokoliv. Hodí se na koláče s drobenkou, do ovocných kompotů, na zmrzlinu či jako ozdoba čokoládových dezertů. Tradičními recepty jsou smažené květenství v těstíčku nebo limonády či sirupy.

KŘEN SELSKÝ
Kde roste: Samozřejmě v zahradách, ale najdete jej i ve volné přírodě na vlhčích místech, a to od nížin až po horské svahy.

Jak vypadá: Květenství je složené z četných hroznů. Květy jsou drobné, tvořené čtyřmi korunními lístky, a jsou krémově bílé. Listy jsou úzce podlouhlé a zubaté. Když je rozemnete, jednoznačně poznáte, že jde o křen.

V kuchyni: Kromě kořenu lze využít květy i listy. Květy se hodí do pomazánek, tvarohových dipů nebo i do salátů. Vyniknou i v bramborách nebo luštěninách. Listy jsou výbornou ozdobou sýrů, jednohubek, paštik nebo různých uzenin.

ŠEŘÍK OBECNÝ
Kde roste: Velmi často se pěstuje jako okrasná dřevina v zahradách a parcích. Občas, zvláště v teplejších oblastech, roste planě. Má v oblibě slunné kamenité stráně a lesní okraje.

Jak vypadá: Jde o keř nebo nízký strom dorůstající do výšky 5 až 7 metrů. Květenství je lata s bílými, fialovými nebo červenofialovými květy.

V kuchyni: V kuchyni se používají jednotlivé květy. Nejlépe vyniknou na dezertech se šlehačkou, v kombinaci se sladkými krémy, pusinkovým pečivem či čokoládových polevách. Nesnesou ale tepelnou úpravu.

HOŘČICE POLNÍ
Kde roste: Pěstuje se na polích, ale často se vyskytuje i jako plevel. V zahradách ji najdete na slunných místech.

Jak vypadá: Jde o bohatě větvenou bylinu vysokou až 1 metr. Květy jsou sytě žluté, čtyřčetné uspořádané do hroznovitého květenství.

V kuchyni: Buď se používají čerstvé výhonky vhodné na ozdobu salátů nebo masa, nebo sytě žluté květy, které jsou štiplavější a vydrží v lednici do druhého dne. Hodí se k masu, sýrům nebo k dipům ze zakysané smetany tvarohům. Květy jsou také skvělou ingrediencí do nejrůznějších salátů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.