Šeřík, bez, křen... Jak nejlépe využít kvítí při vaření!
Vezměte košíček a vyrazte ven. Aha! vám poradí, které květy a byliny sbírat a co s nimi v kuchyni.
BEZ ČERNÝ
Kde roste: Na pasekách, okrajích lesů, v obcích a podél vodních toků.
Jak vypadá: Bez tvoří keře nebo stromy. Je bohatě větvený a vysoký až 7 metrů. Květenství je plochý vrcholík o průměru 10 – 25 cm. Květy jsou bílé až nažloutlé.
V kuchyni: Lze jej sypat prakticky na cokoliv. Hodí se na koláče s drobenkou, do ovocných kompotů, na zmrzlinu či jako ozdoba čokoládových dezertů. Tradičními recepty jsou smažené květenství v těstíčku nebo limonády či sirupy.
KŘEN SELSKÝ
Kde roste: Samozřejmě v zahradách, ale najdete jej i ve volné přírodě na vlhčích místech, a to od nížin až po horské svahy.
Jak vypadá: Květenství je složené z četných hroznů. Květy jsou drobné, tvořené čtyřmi korunními lístky, a jsou krémově bílé. Listy jsou úzce podlouhlé a zubaté. Když je rozemnete, jednoznačně poznáte, že jde o křen.
V kuchyni: Kromě kořenu lze využít květy i listy. Květy se hodí do pomazánek, tvarohových dipů nebo i do salátů. Vyniknou i v bramborách nebo luštěninách. Listy jsou výbornou ozdobou sýrů, jednohubek, paštik nebo různých uzenin.
ŠEŘÍK OBECNÝ
Kde roste: Velmi často se pěstuje jako okrasná dřevina v zahradách a parcích. Občas, zvláště v teplejších oblastech, roste planě. Má v oblibě slunné kamenité stráně a lesní okraje.
Jak vypadá: Jde o keř nebo nízký strom dorůstající do výšky 5 až 7 metrů. Květenství je lata s bílými, fialovými nebo červenofialovými květy.
V kuchyni: V kuchyni se používají jednotlivé květy. Nejlépe vyniknou na dezertech se šlehačkou, v kombinaci se sladkými krémy, pusinkovým pečivem či čokoládových polevách. Nesnesou ale tepelnou úpravu.
HOŘČICE POLNÍ
Kde roste: Pěstuje se na polích, ale často se vyskytuje i jako plevel. V zahradách ji najdete na slunných místech.
Jak vypadá: Jde o bohatě větvenou bylinu vysokou až 1 metr. Květy jsou sytě žluté, čtyřčetné uspořádané do hroznovitého květenství.
V kuchyni: Buď se používají čerstvé výhonky vhodné na ozdobu salátů nebo masa, nebo sytě žluté květy, které jsou štiplavější a vydrží v lednici do druhého dne. Hodí se k masu, sýrům nebo k dipům ze zakysané smetany tvarohům. Květy jsou také skvělou ingrediencí do nejrůznějších salátů.