Šeřík, bez, křen... Jak nejlépe využít kvítí při vaření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 21. července 2025

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Šeřík, bez, křen... Jak nejlépe využít kvítí při vaření!

Šeříkový sirup
Šeříkový sirup (recepty.cz)

Vezměte košíček a vyrazte ven. Aha! vám poradí, které květy a byliny sbírat a co s nimi v kuchyni.

BEZ ČERNÝ
Kde roste: Na pasekách, okrajích lesů, v obcích a podél vodních toků.

Jak vypadá: Bez tvoří keře nebo stromy. Je bohatě větvený a vysoký až 7 metrů. Květenství je plochý vrcholík o průměru 10 – 25 cm. Květy jsou bílé až nažloutlé.

V kuchyni: Lze jej sypat prakticky na cokoliv. Hodí se na koláče s drobenkou, do ovocných kompotů, na zmrzlinu či jako ozdoba čokoládových dezertů. Tradičními recepty jsou smažené květenství v těstíčku nebo limonády či sirupy.

KŘEN SELSKÝ
Kde roste: Samozřejmě v zahradách, ale najdete jej i ve volné přírodě na vlhčích místech, a to od nížin až po horské svahy.

Jak vypadá: Květenství je složené z četných hroznů. Květy jsou drobné, tvořené čtyřmi korunními lístky, a jsou krémově bílé. Listy jsou úzce podlouhlé a zubaté. Když je rozemnete, jednoznačně poznáte, že jde o křen.

V kuchyni: Kromě kořenu lze využít květy i listy. Květy se hodí do pomazánek, tvarohových dipů nebo i do salátů. Vyniknou i v bramborách nebo luštěninách. Listy jsou výbornou ozdobou sýrů, jednohubek, paštik nebo různých uzenin.

ŠEŘÍK OBECNÝ
Kde roste: Velmi často se pěstuje jako okrasná dřevina v zahradách a parcích. Občas, zvláště v teplejších oblastech, roste planě. Má v oblibě slunné kamenité stráně a lesní okraje.

Jak vypadá: Jde o keř nebo nízký strom dorůstající do výšky 5 až 7 metrů. Květenství je lata s bílými, fialovými nebo červenofialovými květy.

V kuchyni: V kuchyni se používají jednotlivé květy. Nejlépe vyniknou na dezertech se šlehačkou, v kombinaci se sladkými krémy, pusinkovým pečivem či čokoládových polevách. Nesnesou ale tepelnou úpravu.

HOŘČICE POLNÍ
Kde roste: Pěstuje se na polích, ale často se vyskytuje i jako plevel. V zahradách ji najdete na slunných místech.

Jak vypadá: Jde o bohatě větvenou bylinu vysokou až 1 metr. Květy jsou sytě žluté, čtyřčetné uspořádané do hroznovitého květenství.

V kuchyni: Buď se používají čerstvé výhonky vhodné na ozdobu salátů nebo masa, nebo sytě žluté květy, které jsou štiplavější a vydrží v lednici do druhého dne. Hodí se k masu, sýrům nebo k dipům ze zakysané smetany tvarohům. Květy jsou také skvělou ingrediencí do nejrůznějších salátů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry