Sléz: Bylinka nejenom do vázy a k jídlu...

Sléz přehlížený (Malva neglecta), to je název jedné zázračné rostlinky. Nenápadné, plazící se okolo zdí, kterou objevíme i ve vyschlých koutech či na neúrodných půdách. Sléz je oblíbený mezi bylinkáři i v kosmetickém průmyslu a své místo má rovněž v kuchyni. Většina z nás ho dobře zná, jenže ho přehlíží! I když… na jeho nezralé kulaté zelené plody, lidově nazývané chlebíčky, si možná vzpomenete z dětství. Jak dobře chutnaly! Využít se však dá celá rostlina, sbíráme ji od června do září.
Jako dekorace
V minimalistické bílé váze na stole sléz přehlížený určitě nikdo nepřehlédne…
V kuchyni
Růžové květy slézu se přidávají do bylinných čajů pro zlepšení chuti, barvy i vzhledu. Květy jsou oblíbené i jako jedlá dekorace do ovocných i zeleninových salátů nebo na chlebíčky Listy sléze se hodí na přípravu smoothie.
Slézové smoothie s banánem POTŘEBUJETE: 2 banány, hrst listů (nebo květů a listů) slézu Malva, vodu, volitelně lžíci chia'
Umí léčit
Květy slézu mj. zmírňují záněty v dutině ústní a hrdle, dále chrání a regenerují sliznice a pokožku. Výrazně rozpouštějí hleny a napomáhají tak jejich vykašlávání. Zevně je lze používat při léčbě ekzémů, lupénky apod.
Čaj proti chrapotu POTŘEBUJETE: 1 lžičku slézu, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku bezového květu, 300 ml vroucí vody
Bylinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a popíjíme po douškách 3x denně po dobu 14 dní.
Slézový obklad POTŘEBUJETE: 6 lžic květů (lze použít i listy nebo dohromady), plátýnko
Bylinku nasekáme paličkou, vzniklou směs přiložíme na postižené místo, zabalíme plátýnkem a necháme 30 minut působit. Proceduru provádíme denně po dobu týdne. Vhodné na podrážděnou pokožku a akné.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 30.