PŘEDPOVĚĎ POČASÍ a... Rady, kde hledat HOUBY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ a... Rady, kde hledat HOUBY!

Z úlovku se najedla nejen Tomášova rodina, ale i kamarádi.
Z úlovku se najedla nejen Tomášova rodina, ale i kamarádi. (Foto pro Aha! – Tomáš Mertl)

Popadl žebřík, košík a uháněl pro sírovec. Svou oblíbenou houbu našel Tomáš Mertl (33) z Lázní Toušeň u Prahy sedm metrů nad zemí. Kvůli ní překonal i strach z výšek.

I když letošní vlhké a chladné jaro nepřeje milovníkům slunce a opalování, houbaři se již dostávají do varu. „Minulý týden jsem našel menší sírovec na třešni, a tak jsem v neděli na elektrické tříkolce objížděl okolí a hledal, zda ještě nějaký neobjevím,“ říká houbař. Žluto-oranžový krasavec na něj jukal z vrby v sedmimetrové výšce. Vrátil se rychle domů a vyzbrojen žebříkem ujížděl asi šest kilometrů zpět.„Byl to pro mě trochu adrenalin. Mám totiž strach z výšek. Celý strom se třásl, jak se mi klepala kolena,“ vzpomíná Tomáš. Nevzdal to a nádherný úlovek byl jeho. „Je zatím nejhezčí z těch, co jsem viděl na fotkách z našeho okolí,“ radoval se ještě včera. Většinu houby rozdal. Doma si pochutnali na řízcích.

Dřevokazná lahůdka

Je to dřevokazná houba. Nejchutnější prý je z ovocných stromů. Lze ji podle Tomáše Mertla sbírat i na kmeni vrby či topolu. Její chuť je něco mezi kuřecím masem a sýrem. Pozor na sírovec z akátu nebo z jehličnatých stromů. „Vypadá stejně, ale je jedovatý,“ varuje houbař.

Sírovec zářil sedm metrů nad zemí.

Jak připravit řízky

Sírovec je třeba nakrájet jak podélně tak příčně, aby plátky byly maximálně centimetr silné. Namočíme je na 24 hodin do mléka, tím houbu zbavíme mírné kyselosti. Následně je osušíme a ještě 15 minut povaříme ve slané vodě. Nakonec je v trojobalu smažíme.

Jak bude?

I v tomto týdnu bude většinou oblačno s přeháňkami.

Dnes: 12 až 16 °C.

Středa: noc 5 až 9 °C, den 12 až 18 °C.

Čtvrtek: noc 4 až 9 °C, den 14 až 18 °C.

Pátek: noc 4 až 9 °C, den 14 až 18 °C.

Sobota: noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C.

Neděle: noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.