Pacifik vyplavil na pláži v Kalifornii netypickou rybí potvoru: Ďas jako z Nema! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pacifik vyplavil na pláži v Kalifornii netypickou rybí potvoru: Ďas jako z Nema!

tichomořská fotbalová ryba
tichomořská fotbalová ryba (Foto Facebook)

Pamatujete na film Hledá se Nemo (2003) a setkání rybky s mořským ďasem, který ji v hlubinách oceánu vábil na světélkující tykadlo před svou tlamou?

Podobná »zrůda« teď byla objevena na pláži u města Laguna Beach v Kalifornii. Tamní experti ji identifikovali jako tichomořskou fotbalovou rybu – jméno má kvůli svému kulatému tvaru připomínajícímu míč. Jde o jeden ze zhruba 200 druhů ďasů na světě. Tyto ryby se obvykle vyskytují v hloubce kolem jednoho kilometru. „Vidět ji je velmi vzácné. Není jasné, proč skončila na břehu,“ tvrdí experti.

Zbudou jen varlata

Zajímavostí spojenou s tímto druhem je způsob, jakým se rozmnožuje. Zatímco samičky dorůstají až 60 cm, samci měří pouze 2,5 cm a jejich jediným úkolem je oplodnit samičku. Jde v podstatě o parazity, kteří se na rybu přichytí a postupně umírají. Nakonec z nich zůstanou jen varlata plná spermatu...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.