Budoucí sestřičky jdou k maturitě: Praxe při covidové krizi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Budoucí sestřičky jdou k maturitě: Praxe při covidové krizi!

Sheila během covidové pomoci v Jeseníku.
Sheila během covidové pomoci v Jeseníku. (Foto Aha! – Michal Charbulák a AGEL)

Jako jízda na horské dráze byly pro ni uplynulé měsíce. Koronavirus studentce oboru praktická sestra zasáhl do plánů před maturitou. Sheila Rómulo Teca (19) z Ostravy se v době, kdy virus řádil nejvíc, dobrovolně vydala na měsíční praxi. „Nejlepší zkušenost,“ říká.

Byl to šílený rok. Změny plánů, měsíce strávené na distanční výuce, omezená praxe. Sheila však nerezignovala a jela během nejhorší covidové krize, v říjnu až listopadu, pomoci do 140 km vzdálené nemocnice v Jeseníku. „Plánovanou přípravu na maturitu jsem musela odložit, ale jsem moc vděčná, že jsem tu ostrou praxi zažila. Hodně jsem se toho naučila. Byla jsem na infekčním oddělení jesenické nemocnice, kde leželi i covidoví pacienti,“ popsala studentka.

Smutek i úsměvy

Ze svého působení si odnesla i zkušenosti velmi mrazivé. „Poprvé jsem se tam setkala se smrtí. Ve třech případech. Jeden pán zemřel na covid,“ sklopila zrak budoucí sestřička. Má však i zážitek velmi hřejivý, který vlastně trvá dodnes. „V nemocnici jsem navázala přátelství s pacientkou, paní přes sedmdesát let, se kterou si dodnes píšeme klasické dopisy. Je to zajímavá zkušenost dopisovat si v podstatě s cizím člověkem a předávat si o sobě informace,“ uzavřela s úsměvem Sheila.

Co ji čeká u maturity

Nejprve přijdou praktické zkoušky. Žáci musejí zvládnout ošetřovatelskou péči zahrnující hygienickou péči, odběry, podávání léků a převazy ran. Pak přijde na řadu ústní maturita a didaktické testy z angličtiny či češtiny. Ty jsou dobrovolné za podmínky, že žáci odpracovali minimálně 160 hodin praxe. „To splněno mám, ale přihlásila jsem se na ně stejně,“ řekla Sheila Rómulo Teca.

Je mezi prvními

Velkou premiéru zažívá AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě. V následujících dnech proběhnou vůbec první maturitní zkoušky v historii školy a Sheila bude u toho. Na školu nastoupila v roce 2017, tedy stejném, od kterého mladá škola funguje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.