Americká studie: Lepší protilátky po nemoci, nebo očkování? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Americká studie: Lepší protilátky po nemoci, nebo očkování?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Očkování poskytuje lepší ochranu než prodělaný covid. Proč tomu tak je? Skupina vědců z univerzity v americkém Chicagu našla odpověď.

Virus na buňku útočí tzv. spike proteinem, který si můžeme představit jako agresivní »žihadélka« na povrchu napadené buňky. Pokud onemocníte covidem, snaží se vaše imunita vytvořit ochranu proti všem částem viru, protože všechny jsou pro tělo cizorodé látky. V případě očkování mRNA vakcínou se ale soustředí imunitní systém výhradně na tvorbu protilátek proti »žihadélkům«. S jinou částí viru se ani nepotká. Rozdíl je podobný, jako kdyby se ve válce snažili vojáci útočícímu nepříteli zničit jen zbraně a nevysilovali by se likvidováním polní kuchyně. Proto má člověk po očkování více užitečných protilátek než po covidu samotném. „Tato zjištění zdůrazňují význam vakcinace pro tvorbu protilátek specifických pro spike protein,“ konstatují vědci ve studii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.