Šokující výsledky nové vědecké studie: Žena zestárne o 7 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Šokující výsledky nové vědecké studie: Žena zestárne o 7 let!

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock.com)

Maminky, pozor! Podle nejnovější vědecké studie hrozí ženám, které kvůli péči o miminko nemají dostatek spánku, předčasné stárnutí. Během pár měsíců mohou biologicky zestárnout i o 7 let! S tím je spojeno riziko vzniku vážných onemocnění...

K takovým závěrům dospěl tým amerických vědců z kalifornské univerzity pod vedením odbornice Judith Car rollové. Ta zkoumala detailně zdravotní stav 33 vybraných maminek ročních dětí, z nichž většina po narození miminka spala méně než 7 hodin denně. Výsledky krevních testů a analýzy DNA přinesly š o - kující výsledek – ženy byly z biologického hlediska o 3 až 7 let starší, než byl jejich skutečný věk! S tím se pojí zvýšené riziko srdečních chorob, psychických potíží i předčasného úmrtí.

Nejkritičtější období podle studie je první půlrok po narození dítěte, kdy je tělo – navíc oslabené těhotenstvím a porodem – vystaveno největší fyzické i psychické zátěží. „Pokud miminko usne kolem sedmé nebo osmé hodiny a matka je unavená, je lepší si jít lehnout než zůstat vzhůru a čekat, až se dítě vzbudí na krmení. Je důležité využít co nejvíce příležitostí ke spánku,“ dodává Judith Carrollová a nabádá maminky, ať se nebojí do péče o dítě zapojit také partnera a další členy rodiny.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.