Tohle má být naděje zajišťující přežití lidstva: Spermobanka letí na Měsíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tohle má být naděje zajišťující přežití lidstva: Spermobanka letí na Měsíc!

Stane se Měsíc nadějí na zachování lidstva?
Stane se Měsíc nadějí na zachování lidstva? (Foto Profimedia.cz, scom, Twitter)

S rozvojem techniky umožňující realizovat čím dál tím větší vědecké pokusy už prakticky nic není nemožné. Důkazem toho je nejnovější studie, podle které má lidstvo největší šanci na přežití, pokud své vzorky uchová... na Měsíci!

Autorem studie je vědec, který se svým týmem působí na univerzitě v Arizoně. Podle něj si lidstvo musí vytvořit úložiště reprodukčních buněk, spermií a vajíček, v hodnotě 6,7 milionu kusů (včetně zvířat a rostlin) a ty pak uložit pod povrchem Měsíce. „Země je ze své přirozenosti nestálé prostředí. Planeta musí čelit přírodním katastrofám, suchu, asteroidům, potenciálu jaderné války…“ vyjmenovává vše, co nás může zničit. Proto navrhuje úložiště ve vesmíru. „Buňky by byly ukládány do nedávno objevených lunárních jam v hloubce 80 až 100 metrů,“ dodává s tím, že tak by došlo k ochraně před velkými výkyvy teplot, ke kterým na Měsíci dochází. Základ pro zachování, respektive znovuvybudování lidského pokolení se vším, co k němu patří, by tak byl položen a ochráněn. „Přeprava vzorků by navíc vyžadovala asi jen 250 letů raketou. Pro srovnání, k vybudování Mezinárodní vesmírné stanice to bylo 40 startů,“ popisuje Jekan Thanga.

Úschovna na Zemi

Něco podobného už existuje – na norském souostroví Špicberky je vybudována betonová stavba, která by měla odolat všem útokům člověka i vydržet přírodní katastrofy. Je v ní uschováno 992 tisíc vzorků reprodukčních buněk lidí, rostlin a zvířat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.