Naděje pro vyhynulé české nosorožce: Ropucha-pohrobek z mražené zoo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Naděje pro vyhynulé české nosorožce: Ropucha-pohrobek z mražené zoo

Mládě ropuchy portorické Olaf ani neví, jakým je zázrakem.
Mládě ropuchy portorické Olaf ani neví, jakým je zázrakem. (Foto Zoo Fort Worth, Jitka Pecharová)

Ropušátko Olaf bylo počato ze zkumavky, jako už mnoho jiných. Poprvé se však jednalo o spojení zmražených vajíček a spermií.

„Vytvořili jsme potomky mrtvých rodičů. Byli jsme schopni obnovit genetickou linii, která už zmizela,“ řekl Andy Kouba, ekolog Mississippské státní univerzity. Nápad na zmrzlé zoo neboli biobanky měl už v 70. letech patolog Kurt Benirschke, který začal v zoo v San Diegu uchovávat zvířecí spermie a vajíčka stejně jako lidské gamety – v tekutém dusíku o teplotě –127 °C. Neexistovala ještě technologie, která by genetický materiál mohla využít, ale Benirschke věřil, že se to časem změní. Podobné zmrtvýchvstání chtějí vědci provést s nosorožci tuponosými severními. Žijí už jen samice Nájin s dcerou Fatu, které byly v roce 2009 přepraveny ze Dvora Králové do Keni. Podařilo se však odebrat vajíčka a oplodnit je spermiemi uhynulých samců. Letos by je měli implantovat náhradním matkám příbuzného druhu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.