Výstava v hořickém muzeu: Pěstní klín starý 300 tisíc let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Výstava v hořickém muzeu: Pěstní klín starý 300 tisíc let!

Již dokonalejší technika broušení na tzv. sekeromlatech.
Již dokonalejší technika broušení na tzv. sekeromlatech. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Pravěké kameny, nerosty a minerály používané k výrobě různých nástrojů a ozdob před stovkami tisíc let. To ukazuje nová výstava v muzeu v Hořicích na Jičínsku. Jedním z exponátů je i unikátní pěstní klín z jaspisu.

Návštěvníci mohou zhlédnout průřez všemi obdobími pravěku počínaje nálezy štípaného kamene z doby kamenné, kdy se člověk poprvé učil používat nástroje, až po výrobu kamenných šperků z mladší doby železné.

„Nejstarším artefaktem na výstavě je pěstní klín vyrobený z rudého jaspisu, jehož stáří je odhadováno na více než 300 000 let. Byl nalezen v Českém Dubu v dřevěné konstrukci archaické chladničky z 16. století, kterou spolu s dalšími kameny podpíral,“ přiblížila jeden z nejzajímavějších exponátů kurátorka muzea Jarmila Gregorová. Naopak nejmladším vystaveným artefaktem je do uměleckého díla transformovaný pěstní klín od provokativního umělce Milana Mikuláštíka. V tomto duchu transformoval dva pěstní klíny nalezené v Africe. Jeden pokryl čtrnáctikarátovým zlatem a druhý proměnil na paleolitickou alternativu iPhonu, aby ukázal, že tento nástroj byl pro člověka v pravěku podobně nepostradatelný jako teď chytrý telefon.

Kde, kdy a za kolik

  • Kde: Muzeum v Hořicích na Jičínsku
  • Kdy: Do 29. srpna mimo pondělí každý den od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00
  • Za kolik: 30 Kč, pro děti a seniory 15 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.