Pozvedněte hlavu k úžasné vesmírné podívané: Čeká nás hvězdný déšť z Lyry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozvedněte hlavu k úžasné vesmírné podívané: Čeká nás hvězdný déšť z Lyry

Úžasný snímek meteorického roje Lyridy z loňského roku nad Sečskou přehradou na Pardubicku.
Úžasný snímek meteorického roje Lyridy z loňského roku nad Sečskou přehradou na Pardubicku. (Foto Petr Horálek/Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě)

Zavřete oči a něco si přejte, z nebe padají hvězdy... Lyridy i letos nabídnou kouzelnou vesmírnou podívanou, k naší planetě spadne až 15 meteorů za hodinu.

Maximum meteorického roje letos připadá na čtvrteční odpoledne, z našich končin však nejvíce padajících hvězd spatříme během čtvrtečního a pátečního rána těsně před úsvitem. Lyridy jsou vůbec nejstarším doloženým pozorovaným meteorickým rojem v lidské historii, Číňané ho zaznamenali již v roce 687 před naším letopočtem. „První důkladné zprávy pocházejí z roku 1863, kdy si astronomové spojili zvýšenou aktivitu meteorického roje s blízkým průletem periodické komety C/1861 G1,“ vysvětluje astronom Petr Horálek. Právě ledo-prachové částice z komety C/1861 G1, pohledem ze země vylétající ze souhvězdí Lyry, vytvářejí hořením v atmosféře pravidelnou světelnou show, na kterou se můžeme těšit i letos.

Sledovat ze spacáku v horách

K pozorování meteorů si kvůli dobrému rozhledu vyberte místo co nejméně rušené stromy či domy, především však co nejdále od světelného znečištění z velkých měst. „Nejlépe se úkaz sleduje vleže, doporučuji tedy lehátko či karimatku. Je však třeba nepodcenit chladné dubnové noci, takže se vybavte co nejteplejším oblečením a spacákem či několika dekami,“ radí astronom Petr Horálek. Dále už stačí jen upřít zrak do libovolné oblasti oblohy a čekat na záblesk prvního meteoru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.