Zvedněte hlavu k obloze: Uvidíte, jak padají hvězdy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zvedněte hlavu k obloze: Uvidíte, jak padají hvězdy

Perseidy nabízejí dechberoucí pohledy.
Perseidy nabízejí dechberoucí pohledy. (Foto Petr Horálek)

Pohlédněte vzhůru, noční obloha přináší opět své poklady! Každoroční meteorický roj Perseidy se blíží ke svému vrcholu a rozsvěcuje nebe nad celým Českem.

Perseidy jsou nejoblíbenějším letním nebeským divadlem, a to především díky příjemným nočním teplotám.

Hned po půlnoci
Nejlepší podmínky budou v noci z úterý na středu, kdy se na obloze objeví v průměru 50 meteorů za hodinu, sledovat je můžete však již dnes. V obou případech ideálně mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.

Pozorujte vleže
Meteory není problém spatřit pouhýma očima, případně si můžete vypomoci malým dalekohledem či fotoaparátem. „Vyhledejte místo ideálně desítky kilometrů daleko od měst a s co nejlepším výhledem do všech stran. Pozorovat úkaz je nejvhodnější vleže, například ve spacáku nebo na lehátku,“ radí astronom Petr Horálek (34).

Víte, že...
...meteroidy jsou pevné prachové částice, které při průletu naší atmosférou začnou hořet a mění se tak v zářivé meteory?

NEBESA PLAKALA PRO SVATÉHO
Meteorický roj byl poprvé popsán již v roce 258 v Římské říši. Podle legendy klerik Vavřinec neuposlechl příkazu krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci, místo toho jej rozdal chudým. Za svou vzpouru byl umučen, avšak jen několik dní po jeho smrti, 10. srpna, začaly z nebe padat »hvězdy«. Roj je od té doby znám jako slzy svatého Vavřince.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.