Kosmická statistika: Na Zem ročně spadne 16 tun meteoroidů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Kosmická statistika: Na Zem ročně spadne 16 tun meteoroidů

Na Antarktidě se meteority hledají zdaleka nejlépe.
Na Antarktidě se meteority hledají zdaleka nejlépe. (Foto Profimedia.cz)

Zaznamenat všechny meteority, co dopadly na zemský povrch, je nemožné. Britští vědci ale dospěli k novému odhadu na základě sběru z Antarktidy.

Panenská a pustá krajina je tam docela přehledná, navíc jsou na bílém sněhu a modravém ledu meteority dobře vidět. Dospěli tak k počtu 17 600 meteoritů větších než 50 gramů o celkové váze 16 600 kg. „Bavíme se o objektech, jejichž fragmenty, pokud dopadnou na zem, mají typicky dohromady 50 gramů až 10 kilogramů. Větší objekty jsou velmi vzácné,“ řekl televizi BBC Geoff Evatt z Manchesterské univerzity. Kvůli uspořádání sluneční soustavy dopadá na rovníku o polovinu víc meteoritů než na pólech – to zase ukazují záběry meteorologických družic, které tu a tam rozžhavený úkaz na obloze vyfotí.

Vyznejte se v pojmech

Odborně se rozlišuje několik pojmů: Meteoroid je drobné tělísko v kosmu (nad 100 m se hovoří o planetkách neboli nesprávně asteroidech). Při průletu atmosférou se rozžhaví, tento světelný jev se nazývá meteor. Co zůstane a pak najdeme na Zemi, je meteorit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.