Rozehřáli jste troubu, ale nemáte některé ingredience? Jak vyzrát na pečení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rozehřáli jste troubu, ale nemáte některé ingredience? Jak vyzrát na pečení?!

Jak nahradíte pár základních surovin?
Jak nahradíte pár základních surovin? (iStock)

Už se vám to určitě stalo. Pustili jste se do pečení v domnění, že máte vše potřebné, ale najednou jste zjistili, že vám chybí vejce, prášek do pečiva, nebo nemáte dostatek mouky. Základní suroviny ale lze jednoduše nahradit! Aha! vám poradí čím...

Když chybí kypřicí prášek

Jedlá soda: Jedlá soda je ale silnější než kypřicí prášek, takže ji rozhodně nepřidávejte ve stejném množství jako kypřicí prášek, ale vydělte jeho množství třemi. Jedna lžička jedlé sody se rovná třem lžičkám kypřicího prášku. Aby účinek jedlé sody byl stoprocentní a proběhla správná reakce, která těsto nakypří, musíte přidat do těsta něco kyselého – např. citronovou šťávu nebo kefír. Vyšlehaný sníh: Jako náhrada za chybějící kypřicí prášek poslouží dobře i do sněhu vyšlehané bílky. Na 1 bílek připadne 1 lžíce ledové vody a špetka soli. Vyšlehejte do tuhého sněhu a přimíchejte do těsta.

Když jste nekoupili vejce

Chia semínka: Chia semínka (1 lžíce chia semínek a hrnek vody) smíchejte s vodou a nechte nabobtnat (zhruba 15 minut). Banán: Skvělou alternativou k chybějícímu vejci je rozmačkaný zralý banán. Na jedno vejce stačí polovina. Tahle alternativa se hodí zejména do lívanců, buchet či dortíků. Škrob: Polovina lžíce škrobu smíchaná se 3 lžícemi vody skvěle nahradí 1 vejce. Můžete přidat kukuřičný nebo bramborový, záleží na tom, který máte ve spíži. Arašídové máslo a jablečné pyré: Jedno vejce můžete také nahradit 3 lžícemi arašídového másla nebo ¼ hrnku jablečného pyré.

Když máte málo mouky

Špaldová mouka: Hladkou mouku můžete namíchat v poměru 1:1 s hladkou špaldovou moukou, která má podobné vlastnosti, a pracuje se s ní dobře. Ovesné vločky: Záleží samozřejmě, co máte v plánu péct, ale část hladké mouky můžete nahradit i mletými ovesnými vločkami. Mouka z ořechů: Jako alternativa k mouce se používají jemně namletá mandlová nebo kokosová mouka. Nejvíce se hodí k pečení sladkých receptů.

Když postrádáte smetanu

Mléko a máslo: Nahradit chybějící smetanu ke šlehání je složitější, ale ne nemožné. Litr mléka zahřejte, přidejte trochu cukru a 125 g rozpuštěného másla. Směs rozmixujte a dejte přes noc do lednice (alespoň na 10 hodin). Poté klasicky vyšlehejte do šlehačky.

Když nemáte ztužovač šlehačky

Škrob a cukr: Ztužovač šlehačky jednoduše nahradíte směsí škrobu a moučkového cukru. Na kelímek vyšlehané šlehačky přidejte lžičku bramborového škrobu promíchaného se lžičkou moučkového cukru.

Přečtěte si
koliaska
29. 1. 2022 • 16:55

Já byla během předvánočního pečení taky tak trochu nucená improvizovat. Měla jsem totiž problém s hnětačem. Těsně před Vánoci mi začal stávkovat. Nakonec to nešlo jinak, než že jsem investovala do nového hnětače z http­s://ww­w.at­fornax­.cz/k:­477/hn­etace-testa/ Naštěstí mi ho poslali rychle. Nebýt toho, tak bych snad ani napéct nestihla.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.