Rádce Aha! Jak pečovat o zuby vašeho psa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Rádce Aha! Jak pečovat o zuby vašeho psa

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Psy, především ve starším věku, často trápí problémy tykající se zubů či dásní. Péče o psí chrup by proto měla být samozřejmostí již od věku štěněte.

Psi na rozdíl od lidí si většinou nečistí zuby každý den, je tak důležité o jejich zdraví pečovat vhodnou stravou, pamlsky a samozřejmě i pravidelnými kontrolami u veterináře. Pejska může trápit zubní kámen, záněty dásní či závěsného aparátu. Všechny tyto komplikace mohou v pozdějším stadiu přinést bolesti, zdravotní obtíže v podobě infekce včetně celkového vypadání zubů.

Péče od štěněte

Máte-li doma štěně, zvykejte ho na to, že mu občas budete zuby čistit speciálním gumovým kartáčkem. Sice se mu to nejprve nebude líbit, ale časem si zvykne. Zuby čistěte za pomoci speciální psí zubní pasty (ta navíc psům většinou i chutná). Nikdy nepoužívejte lidské zubní pasty. Mohou podráždit žaludek a také štípou. Pokud nemáte gumový kartáček, můžete zkusit i malý měkký dětský kartáček.

Jak poznáte, že chrup není v pořádku

*zápach z tlamy

*zarudlé dásně

*hnědožlutý povlak na zubech

Pozorujte také, zda pes při přetahování nemá od dásní zakrvácené hračky. V pozdějších fázích již pejsek odmítá tvrdou stravu, protože ho zuby při jídle bolí.

Kousat, kousat, kousat

Celoživotní prevencí, aby pes měl zdravý chrup, je kousání a okusování. Proto mějte doma dostatek vhodných psích hraček, které může pes žvýkat. Žvýkání dobře masíruje dásně a preventivně pomáhá proti zánětům.

Na stravě záleží

Psím zubům svědčí granule. Mají tvrdou konzistenci, a tím pádem dobře masírují dásně a čistí zuby od zubního plaku. Dobré je také pravidelně dávat psovi speciální kousací pamlsky. Tím, že je pejsek bude chroupat, si nejen masíruje dásně, ale pomáhá odstraňovat i zubní kámen a zároveň posiluje svalstvo v tlamě. Pozor dávejte také na kosti. Nikdy nedávejte psovi maso pečené nebo vařené, vždy syrové.

Nemoci zubů

Problémy se zuby mohou být vrozené (např. vadný skus, křivé zuby, chudozubost) nebo získané (např. zubní kámen, zánět dásní, onemocnění, abscesy kořenů zubů, zubní otěr a zlomeniny zubů). Získané nemoci zubů jsou častější u malých a trpasličích plemen psů a brachycefalických plemen psů, které trpí na závažnější onemocnění zubů již v mladém věku.

Zubní kámen

Nejčastějším problémem je zubní kámen. Postihuje 20 – 25 % psů ošetřovaných veterináři, z toho je 10 – 20 % těch, kteří trpí různým stupněm zánětu dásní. Právě u zubního kamene je prevence velmi důležitá, protože nemoci zubů postihují především starší zvířata a u těch může být odstranění zubního kamene rizikové. Provádí se totiž v anestezii a ta už často není pro starší psy vhodná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.