Před 550 lety zemřel husitský král Jiří z Poděbrad: Obratný politik i prašivá ovce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Před 550 lety zemřel husitský král Jiří z Poděbrad: Obratný politik i prašivá ovce!

Jiří z Poděbrad
Jiří z Poděbrad (Foto ČTK/Petr Švancara, Wikipedie)

Bojoval u Lipan po boku vítězné panské jednoty, proslul uvážlivostí, moudrostí a vynikal i v zahraniční politice. Král Jiří z Poděbrad (*1420 – †1471) nakrátko sjednotil husitskými válkami rozvrácenou zemi. Mír ale nevydržel dlouho.

Jiří z Kunštátu a Poděbrad se narodil za bouřlivého roku 1420. Českým královstvím tehdy začaly zmítat husitské války, Jan Žižka na Vítkově zvítězil nad vojsky krále Zikmunda. I Jiřík se do nich zapojil, po boku svého strýce a opatrovníka Heralta bojoval roku 1434 v bitvě u Lipan na straně umírněných husitů, husitské jednoty.

Poslední Čech na trůnu

Jiří se nejprve stal správcem Boleslavského kraje, posléze stanul v čele spolku východočeských kališnických hejtmanů. Když náhle zemřel nezletilý král Ladislav Pohrobek, ucházel se Jiří z Poděbrad o český trůn. A protože mu kališnická většina v zemi byla nakloněna, na tento post ho zvolila 2. března 1458 na Zemském sněmu. Tím se Jiří z Poděbrad stal jediným českým králem, který nepocházel z panovnické dynastie. Po něm se na českém trůnu střídali jen představitelé cizích rodů.

Kacíř a křivopřísežník

Pro přespolní ale stále patřil k »českým kacířům«. Papež Pius II. ho vyloučil z církve a nazval: »Kacířem, křivopřísežníkem, prašivou ovcí«. Proti Jiřímu se zformovala doma katolická Jednota zelenohorská, uherský král a jeho bývalý zeť Matyáš Korvín proti němu vytáhl na křížovou výpravu a katolickou šlechtou se nechal zvolit českým králem. Jiří se nevzdával, českou korunu nabídl polským Jagelloncům. Nástupu Vladislava Jagellonského na trůn se ale nedožil. Přesně před 550 lety, 22. března 1471 ve věku 50 let nečekaně zemřel v Praze.

Kde se narodil?

To, že byl otcem pozdějšího krále člen panského rodu Viktorin z Kunštátu a Poděbrad, je jisté. Horší je to s jeho matkou. Hovořilo se o Jiříkově nemanželském původu. Z roku 1486 pak pochází informace, že jej porodila Anna z Vartenberka. Ale jisté to není. Stejně tak i místo narození. Předpokládá se, že se tak stalo na některém z míst Litice, Bouzov, Poděbrady, které patřily pánům z Kunštátu. Ovšem objevily se i zvěsti o Horažďovicích...

Obraz

Setkání Jiřího z Poděbrad a Matyáše Korvína u Vilémova na Vysočině, kde byl maďarský šlechtic obklíčen a musel přistoupit na podmínky českého krále. Takhle to alespoň viděl malíř Mikoláš Aleš.

Záhadná smrt

Co královu náhlou smrt způsobilo, se dodnes přesně neví. Antropolog Emanuel Vlček z jeho pozůstatků vyzkoumal, že král byl velmi odulý a obézní, což je vidět i z portrétů. Po úrazu v dětství také měl zmenšenou levou polovinu obličeje, protože kost neměla dostatečné zásobení krve. Spekuluje se, že jeho smrt mohlo způsobit nádorové onemocnění.

Víte, že...

...ač Jiří nebyl tak urozeného původu, politik byl vynikající? V roce 1463 přišel s unikátním projektem unie evropských panovníků na obranu proti vpádu Turků.

Přečtěte si
-bello-
22. 3. 2021 • 14:08

Co se týče Turků a EU , tam by se od Jiříka z Poděbrad Merkelová mohla učit
Co se týče nám.Jiřího z Poděbrad v Praze, tak to by Jiřík zíral.
Všude multikulti válející se špína.Zatarasené chodníky stoly a lavicemi a popelníky z hospod , všude řvoucí děti a jejich hulící rodiče pod okny bytů lidí tamních obyvatel.Vyholené fleky na trávnících , které se za celou sezónu nezazelenají, tuna vajglů po nich , sem tam psí lejno a do toho ty děsný farmářský trhy. Magistrát v čele s Hřibem je multikulti a z pražských čtvrtí dělají gheta. Na Radnicích kopírují jeden od druhého, aby byli "demokraticky Evropě vstřícní"
Z dob do 2004 (EU) fotky ukazují, jak některá pražská náměstí byla udržovaná a jak hezký to tam bylo.Poslední hit blba Hřiba s židlemi na Mariánském nám, mi dodal!
Na Kulaťáku je stejná situace, na Karlínském nám. taky, na Letný taky , prostě všude,kde není dlažba, dá se válet, hulit a popíjet.
Jiřík z Poděbrad tohle vidět, tak by utek´

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.