Památky v noci zbůhdarma září, vědci varují: Světelný smog ničí imunitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Památky v noci zbůhdarma září, vědci varují: Světelný smog ničí imunitu!

Radnice na Staroměstském náměstí v Praze je osvícena zcela zbytečně i po deváté večer.
Radnice na Staroměstském náměstí v Praze je osvícena zcela zbytečně i po deváté večer. (Foto Aha! – D. Černovský, P. Suchan/Česká astronomická společnost, ara)

Tohle se opravdu nedá označit jako péče řádného hospodáře. Pražský magistrát i v době zákazu nočního vycházení zbytečně osvětluje dominanty města. Denně tak prošustrují tisíce korun, ročně miliony. Světelný smog napříč Českem navíc podle vědců ničí naši již tak oslabenou imunitu!

Padne devátá hodina, všude jsou liduprázdné ulice, ale bohužel také hromada zbytečného a spánku škodícího světla. Tak v současnosti vypadá v mnohých českých městech, nejhorší situace je však dlouhodobě v Praze. „Přes zákaz vycházení a absenci těch, kteří by si chtěli užít v noci pohled na pražské památky, se na ně svítí. To opravdu nemá logiku,“ řekl k tomu tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan. Podle propočtů pražského magistrátu z roku 2019 padnou za nasvícení památek dva miliony korun ročně, což dělá v přepočtu na den šest tisíc.

Krakov vzorem Příkladem může být podle Suchana třeba Národní muzeum na Václavském náměstí v Praze. Budova je ve správě ministerstva kultury a po deváté večer osvětlení vypíná. Co se týče nebezpečného světelného smogu, za vzor si prý pražský magistrát může vzít polský Krakov. „Tam zašli ještě dál a v době lockdownu zhasínali i pouliční osvětlení v době od půlnoci do 4 hodin,“ uvedl Pavel Suchan.

Víte, že...

...světelný smog produkovaný velkými městy znemožňuje práci astronomům? Na osvětlené obloze totiž nejsou vidět hvězdy ani jiné vesmírné objekty.

Více světla = méně spánkového hormonu

K nutnosti kvalitního spánku se vyjádřila docentka Zdenka Bendová z Katedry fyziologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Často se zdůrazňuje, že spánek je zásadní pro dobrou funkci naší imunity, ale už méně se říká, jak důležité je spát ve tmě,“ upozornila. „Spánek posiluje imunitní systém a tma je důležitá pro jeho kvalitu. Zajišťuje ale i dostatečně vysokou hladinu hormonu melatoninu. Ten je sice znám hlavně jako tzv. hormon spánku, který napomáhá usínání, jeho hlavní funkce ale spočívá v posilování imunitních odpovědí,“ vysvětlila.

Česko bez tmavých nocí

Extrémní noční osvětlení nad Českem a především nad velkými městy dokládá i mapa Astronomické společnosti z roku 2017. „Bohužel platí, že světelné znečištění nad Evropou i Českem stále roste,“ řekl Pavel Suchan. +10 Památky Mapa POPISKA Světelné znečištění nad Českem v roce 2017, podle astronomů se situace stále zhoršuje.

Nesvítí se u vás zbytečně?

Česká astronomická společnost zveřejnila výzvu proti zbytečnému svícení. „Reklamní a architektonické osvětlení si teď nikdo neužije – prosíme zhasnout. Vyzýváme také provozovatele obchodů, aby zhasli výlohy, když od devíti večer nikdo kolem nechodí. Ušetříte peníze a příroda si od světla odpočine. Obce mohou na dobu zákazu vycházení tlumit veřejné osvětlení na menší intenzitu,“ stojí v prohlášení. K výzvě se mohou na webových stránkách www.svetelneznecisteni.cz připojit jednotlivci, zástupci firem či celá města. Z těch to zatím udělal pouze Hradec Králové. +10 Památky Výzva logo (jen logo)

Reakce magistrátu: Situaci řešíme

Podle pražského magistrátu je řešení vizuálního a světelného smogu jednou z hlavních priorit vládnoucí koalice. „V současné době jsou pražské památky slavnostně nasvícené vždy do půlnoci. Jde o roky zavedenou praxi. Časy spínání památek je potřeba naprogramovat a není možné reagovat na každou změnu z hlediska zákazu vycházení. V rámci projektu chytrá zapínací místa bude od příštího roku operativní zhasínání památek možné dálkově,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hoffman. „V těchto dnech řešíme možnost upravit v rámci lockdownu harmonogram nasvícení pražských památek jako pilotní omezení světelného smogu,“ dodal. „Svícení pražských památek je v gesci pana radního Jana Chabra. Pokud výbor doporučí omezení svícení památek, což vnímám jako zcela logické řešení, velmi rád ho podpořím,“ doplnil primátor Prahy Zdeněk Hřib (39, Piráti).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.