Vláda doporučuje respirátory! A 250 kč pro lidi v karanténě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vláda doporučuje respirátory! A 250 kč pro lidi v karanténě

Jednání vlády
Jednání vlády (Úřad vlády ČR)

Až dva a půl tisíce navíc mají dostat lidé v karanténě. Navrhla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (39, ČSSD). Má to Čechy motivovat, aby hygieně hlásili své kontakty. Velké procento to prý nedělá, a nemoc se tak šíří Českem.

Každý, komu hygiena či lékař nařídí karanténu a pobírá pak 60 procent platu jako nemocenskou, má dostat za každý den v izolaci 250 korun denně. „Bonus by vypláceli zaměstnavatelé, a to nejvýš za deset dnů. Částka by se jim pak odečetla ze sociálních odvodů,“ prohlásila včera Maláčová s tím, že zákon už má připravený. „Bonus by měli dostávat ti, kteří mají nemocenské pojištění,“ doplnila šéfka rezortu.

Zatíží kasu

Podle Maláčové si dnes její návrh začnou připomínkovat jednotlivé rezorty, tedy sociálních věcí, financí a zdravotnictví. „K diskuzi bychom se pak vrátili ve středu,“ uvedla ministryně s tím, že státní kasu by to měsíčně mělo vyjít na 125 milionů korun a týkalo by se to až 50 tisíc Čechů. „Jsme ochotni o částkách jednat. Je to ale velmi levná cesta, když se podíváme na miliardové kompenzace při uzavírání,“ řekla šéfa rezortu práce. Podle ní by se bonus mohl využívat i při karanténě kvůli jiným nákazám. A návrh má podporu i u ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO).

Povinné respirátory

Vláda stále nemá vyřešenou otázku, jestli zavést povinné respirátory v obchodech a MHD, nebo zda to mát být jenom doporučení. Podobné opatření totiž začalo platit v Rakousku a Německu. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD) a ministra zdravotnictví Jana Blatného se musí ale vyřešit cena i dostupnost. Podle Hamáčka by stát mohl domluvit s obchodníky nižší ceny nebo odpuštění DPH. A ve hře jsou i poukázky do lékárny. „Pokud by bylo potřeba, tak by také mohly začít platit vouchery pro některé skupiny obyvatel, že by si respirátory vyzvedávaly zdarma v lékárnách,“ prohlásil vicepremiér.

Nový PES?

Země je nadále v 5. stupni protiepidemického systému (PES). Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale připravil novou matici vládních opatření, které mají platit v jednotlivých stupních. Změny jsou hlavně ve čtyřce. Tam by se měly otevřít veškeré obchody, služby i zoologické zahrady. A ti kteří by měli negativní test starý nejvýše 48 hodin, by mohli zajít do fitka, sauny, bazénu, ale i divadla či galerie. Kdy ale nový PES začne platit, se rozhodne ve středu. Ministr Blatný si přeje, aby to bylo od 1. února. Od toho data by se také do škol mohli vrátit žáci prvního stupně a závěrečné ročníky.

Skiareály od pátku?

Zatím nejisté Otevření skiareálů od pátku 29. ledna chtěl včera na jednání vlády prosadit ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (51, za ANO). Vláda ale jeho návrh odmítla a znovu se jím má zabývat ve středu. Šéf rezortu má totiž připravit přísnější verzi na středeční jednání kabinetu, než jenom dodržování povinných rozestupů a mít ve frontě u vleku a na něm nasazený respirátor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.