Věřil navigaci, umrzl v –50 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Věřil navigaci, umrzl v –50 °C!

Opuštěná silnice se už roky nepoužívá...
Opuštěná silnice se už roky nepoužívá...  (Foto Profimedia.cz)

Slepá důvěra v satelitní navigaci se krutě vymstila Rusovi Sergeji Ustinovovi (†18). Místo aby ho na Sibiři poslala zkratkou domů, jak doufal, nasměrovala ho na neudržovanou komunikaci, kde mladík i s autem uvázl a v třeskutých mrazech kolem –50 °C umrzl!

Sergej se na Dálném východě s kamarádem Vladislavem Istominem (18) vracel z Jakutsku do přístavního Magadanu jednou z nejchladnějších oblastí světa. Jenže místo toho, aby mladík sledoval trasu pomocí ruských map aplikace Yandex, která mu ukazovala bezmála 1900 kilometrů dlouhou cestu, svěřil se do rukou Google Maps, jež mu nabízely »zkratku« přes vesnici Tomtor (1735 kilometrů). Pro představu – to je jako cesta z Prahy do Barcelony! Zhruba v polovině cesty tak Sergej sjel – dle navigace – na opuštěnou a sněhem zasypanou silnici, která se prý už od 70. let minulého století prakticky nepoužívá. A po pár kilometrech byli »v loji«...

Svou bílou Toyotu Chaser totiž napíchl na kůl dřevěného plotu a poškodil chladič tak, že nebylo možné pokračovat. S blížícím se večerem navíc začalo pořádně přituhovat a teploty spadly až k minus 50 stupňům! A protože si mladíci vyrazili poměrně nalehko, začali mít v extremních podmínkách rychle omrzliny. Nepomohlo ani to, že zapálili pneumatiku, aby se trochu zahřáli. „Zřejmě se jim nedařilo udělat velký oheň a další pneumatiky už jim nešly sundat,“ uvedla vyšetřovatelka Naděžda Dvořecká. Policie našla oba hochy až po několika dnech (!), to prý už byl Sergej dávno po smrti... Vladislav sice jako zázrakem žil, ovšem utrpěl rozsáhlé omrzliny horních i dolních končetin. „Jeho stav je extrémně vážný, bojujeme o jeho život,“ uvedl lékař.

Cesta kostí z mrtvých vězňů

Města Jakutsk a Magadan spojuje silnice Kolyma, které se nechvalně přezdívá Cesta kostí. Je to prý proto, že při její výstavbě zemřelo kolem čtvrt milionu politických vězňů, takže podklad silnice tvoří jejich mrtvá těla.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.