PES vrčí na 4 a vláda rozhodla: Česko zůstane na trojce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

PES vrčí na 4 a vláda rozhodla: Česko zůstane na trojce

Klaus jako dezinformátor? Exprezident chce po Blatném omluvu za zmínku na webu ministerstva
Klaus jako dezinformátor? Exprezident chce po Blatném omluvu za zmínku na webu ministerstva (Archiv Blesku)

Sotva Česko ožilo, čísla se dala do pohybu. Systém PES nyní cení zuby na hodnotách znamenajících zavírání obchodů a restaurací. K tomu zatím nedojde, ale... Hospody a bary čeká dřívější »zavíračka«: do 20.00! A také přísnější postihy.

Rozvolnění z minulého čtvrtka se na číslech nakažených zatím projevit nestihlo, přesto rizikové skóre systému PES vzrostlo. A to z 57 na 64 bodů, kdy tato hodnota včera platila už druhý den v řadě. „Jsme na hranici třetího a čtvrtého stupně. Ministerstvo proto zatím nenav rhuj e p ř e c h o d do čtvrtého stupně PES,“ prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO) s tím, že jeho rezort přistoupí k úpravě ve výpočtu indexů. „Dochází k základní změně strategie a taky proto, že se rozjíždí strategie plošného testování, budeme muset situaci zohlednit. Mělo by to být během týdne,“ uvedl.

Zkracování...

Přesto, že zůstane platit třetí stupeň systému PES, v otevírací době hospod a restaurací nastává od středy změna. „ Zkracujeme otevírací doby klubů, barů a restaurací na 20. hodinu, a to včetně restaurací v hotelech," uvedl šéf rezortu zdravotnictví s tím, že spolu s uzavřením podniků nebudou moci fungovat ani výdejová okénka. A také se zakáže konzumace alkoholu na veřejnosti, a to po celý den. Města mají též posílit veřejnou hromadnou dopravu, aby se v MHD neshlukovali lidé. Co ale vláda na včerejším zasedání nerozhodla, bylo fungování lyžařských areálů. "Odsunuli jsme rozhodnutí o tom, kdy budou zprovozněny lyžařské vleky," řekl ministr Blatný. Před víkendem už ale šéf rezortu prohlásil, že by to mělo být 18. prosince. 

Co bude jinak


● Restaurace, bary a další stravovací zařízení musí zavřít ve 20.00.
● Výdejní okénka musí nově také zavřít ve 20.00.
● Po celý den je zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.
● Medikům ve čtvrtek skončí pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních.

Zbytek článku naleznete v tištěné podobě deníku Aha!

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.